Відмова від бюджету

Що треба робити, щоб відмовитись від бюджету за 2-м пріорітетом і піти на контракт за 1-м? Треба писати заяву? Десь на форумі в абіт прочитала, що так.

Надо просто не явиться по рекомендации на бюджет в ПК, где выставлена рекомендация на бюджет и перезвонить в ПК, куда была послана заявка на контракт.
Рекомендация на бюджет автоматически аннулируется, если абитуриент не выполнил условия приема - не явился с документами в означенный срок.

1 Вподобання

Підкажіть будь ласка , тоді на це місце зараховується наступний абітурієнт по рейтенгу?

Так больно читать такие сообщения :pensive:

9 Вподобань

Нет, если кто-то отказался, следующих по списку (рейтингу) не зачислят. Только льготников могут с контракта перевести потом.

2 Вподобання

Підкажіть якщо ми 28 в першу хвилю не потрпляємо на бюджет, то шансів більше немає? Друга, третя хвиля це вже вступ на контракт?

На бюджет сейчас нет волн, уже много лет.
Кому рекомендации завтра выставят, тот на бюджет и поступит. Остальные - только на контракт.

2 Вподобання

Добрый вечер!
А во сколько завтра будут выставлены результаты?

Этого не знают даже те, кто сейчас занимается расчетом и подготовкой системы для выставления рекомендаций :slight_smile:
Как только у них все получится - они ни минуты задерживать не будут! Сразу все выставят.
А вы мгновенно об этом узнаете по тому ору, который начнется в украинском Интернете :wink:

2 Вподобання

І не кажіть. Кожен рік одне й те саме. Ну якщо вже так свербить навчатись або за першим пріорітетом, або ніде, то навіщо подавати 5 заяв? Подавай одну і якщо не потрапив на бюджет, ідеш на контракт. Але нє, треба подати 5 і потім не піти на 2 пріорітет. Треба ж розуміти, що з оцих 5 заяв ти можеш бути зарахований по будь-якому пріорітету, імовірно і по 5-му і обирати те, куди ти СПРАВДі готовий піти. Бо можна звичайно для підстраховки подати 5 пріорітетом заяву в Глухівський педінститут на вчителя фізики, де конкурс 0.2 на місце і сидіти на дупі рівно, що точно потрапиш на бюджет. Але треба добряче подумати, чи у разі рекомендації людина справді готова опановувати саме цей фах.

6 Вподобань

Ну, в этом пединституте, если там недобор, то хоть никому не испортит жизнь своим отказом) тоесть, не будет тех, кто не прошел из-за отказника…
ТАк что такой подстраховочный вариант - тоже неплохая стратегия, если важно устроиться на бюджет.

1 Вподобання

В тому то й справа, що люди, яким важливо навчатись саме на бюджеті, мовчки підуть і за 5 пріорітетом та не відмовляться від бюджетного місця. А люди, яким треба саме конкретна освітня пропозиція в конкретному вузі відмовляються навіть від 2 пріорітету, підкладаючи свиню тим, хто хотів там навчатись.
Впринципі, максималістичну позицію 17-річного абітурієнта навчатись “або в КІМО або ніде” я розумію. Але як доросла людина, припускаю, що краще все-таки повчитись за 5 пріорітетом на бюджеті, а потім добре підготуватись до фахового вступного і вже в магістратуру йти на омріяну спеціальність (якщо за ці 4 роки погляди на життя не зміняться). Навіть якщо не пройдеш в магістратуру на бюджет, то принаймні там всього 1,5 року платити, а не 4 як бакалавру.
П.с: звісно, це за виключенням спеціальності “право”, де заборонено в перехресну магістратуру вступати. Тут так, вже нема виходу і треба на контракті в бакалавраті вчитись.

3 Вподобання

Щодо стратегії не згоден. Вже писав про це, але актуальність синдрому а-ля “собака на сіні” не дозоляє змовчати. У чому стратегія, якщо людина апріорі знає, що не піде на бюджет за 5-м пріоритетом? Потрібно проводити роз’яснювальну роботу з нашими абітурієнтами.

3 Вподобання

НУ, может еще не знает, пойдет или нет. Знаю такие варианты, когда на 5 приоритет ставили специальность с недобором. Подстелили соломки, если не получится (по разным причинам) на контракт.
Те, кого наблюдала с такой стратегией в этом году, до соломки не долетели)))

1 Вподобання

Я с Вами согласна, но люди разные, ситуации разные и мечты разные) Поэтому, если никому не подложили свинью, я лояльно смотрю на такой вариант.

Ну бо люди дуже впевнені в своїх балах і навіть мабуть і не думали, що таке сі станеться, що доведеться на 5 пріорітет іти. А зіткнулися з жорстокою реальністю і тепер у розпачі, що доведеться іти на “непрестижну” спеціальність.
Пройшли вже ті часи, коли бюджетник не приніс документи і на його місце потрапила людина з пограничним балом нижче у списку. Тепер не скористався місцем на бюджет - вважай воно потрапило до смітника. Людям треба доносити, що вони марнують не лише свій, а й чужий шанс на вступ такими оборудками.

1 Вподобання

Да, это больше для перестраховки. В этом году конкурс больше получился, поэтому может таких вариантов оказаться больше, что упали в соломку. И теперь не знают, есть ее или покупать другой вариант.
Даже тут по форуму видно, сколько человек надеется на отказные места.
У нас недостаточное информирование по вопросам поступления, а информацию искать не все могут. То, что место при отказе пропадает, занют единицы. Даже про широкий конкурс не все знают.

Ладно, некогда дискуссировать, побежали мы доки относить)

2 Вподобання

Це зрозуміло, мало хто мріє здобувати фах вчителя музики у провінційному педагогічному, коли подав документи в консерваторію) Але треба бути свідомим у виборі саме 2-5 пріорітетів. Бо 1 то зрозуміло, головна “хотєлка”. А подальші пріорітети, це вже компроміс з собою.

Погоджуюся. Це безвідповідальність таких «подаватєлєй» заяв. Вони і самі не підуть за 5-м або й навіть за 2-м пріоритетом, і комусь через них не дістанеться може і омріяне бюджетне місце.
Нещодавно ми обговорювали моральний аспект такого вчинку тут:
https://forum.osvita.ua/t/topic/10126

3 Вподобання

Коли розставляються пріоритети, неможливо достеменно визначити, чи вимальовується тут гіпотетичне “підкладання свинки”, чи ні. Дуже прикро, коли чиясь проігнорована “соломка” не потрапляє до того, хто про неї мріяв.

Допомагаючи нашому вступнику, я декілька разів запитував і його самого, і його маму, чи погодяться вони на бюджет за будь-яким пріоритетом. Приємно, що кожна із поданих нами заяв була обдумана, а низькі пріоритети визначалися шляхом ретельного аналізу перспектив. Власне, нагородою за таку “стратегію” став 1-ий пріоритет. :slightly_smiling_face:

4 Вподобання