Добрий день, громадо!
Маю таке питання, ніде не можу знайти толкової відповіді)
Є диплом магістра (економічна освіта).
Поступила на бакалаврат на психологію (друга вища, скорочений термін).
Чи можу я одночасно поступити на магістратуру психології на основі першого диплома (економічного)?
Це все на контракт, звісно.
Питаю, бо не розумію, чи буде порушено порядок отримання дипломів, адже теоретично диплом магістра психології отримаю скоріше на рік ніж диплом бакалавра психології.
Дякую!
Я для чого взагалі було вступати на бакалавра, якщо можна було відразу вступити в магістратуру? І яке значення має послідовність освіти? Послідовність (ту, яка важлива військовозобов’язаних) у Вас взагалі порушено. Все інше не має значення: можете вчитись в будь-якому порядку. Можете відрахуватись з бакалаврату, якщо впевнені, що і зараз можете навчатись в магістратурі (навіщо платити 2 контракту за однією спеціальністю?)…
Це стосується специфіки отримання освіти психології, там важливо мати і бакалавра, і магістра. Це друга освіта зі скороченим терміном навчання.
Мене не цікавить послідовність для військомату)) Дякую.
Взагалі ця тема мене зацікавила, бо я бачила пораду на Фейсбуці такого плану - щоб не втрачати час вчіться відразу на бакалавраті і магістратурі (для майбутніх психотерапевтів важливо мати потрібну кількість кредитів). До того я навіть не уявляла, що це може бути реальністю.
Ото думаю, правда це чи ні?
стоп. Хіба психотерапевтом може бути людина зі спеціальністю “Психологія”? Хіба там не потрібна спеціальність “Медична психологія”?
Може, треба пройти додаткове навчання (конкретна методика). Це складне питання, багато нюансів. Саме для цього і треба бакалавр + магістр. І не тільки для цього, ще для того щоб визнали твій диплом за кордоном.
Зрештою, питання трохи в іншому. Хотілось би дізнатись таки, чи реально паралельно вчитись на бакалавра і магістра, чи це вигадки когось із Фейсбуку.
взагалі, можна вчитись паралельно на різних рівнях. А ось з Вашою специфікою, то цікавтесь краще у своєму виші та потенційних роботодавців
Потрібна спеціальність “Клінічна психологія”
Ні, не дезінформуйте, можна і з 053 спеціальністю, але додатково треба ще вчитись.
Блін, на секунду подумала ви про медичну.))
Клінічна це і є 053 (одна із освітніх програм), але сама по собі вона не дає права бути психотерапевтом, все рівно треба ще проходити дод. навчання…
немає такої спеціальносіт"клінічна психологія". Є спеціальність 053 “Психологія”, яка відносицься до галузі “Соціальні та поведінкові науки” (туди ж де економіка, політологія і соціологія) та спеціальність 225 “Медична психологія” - галузь"охорона здоров’я". Я до них відношення не маю, але пам’ятаю скандал з Суботою, якому закидали саме відсутність медичної освіти, а тому не можливість бути психотерапевтом. Але, якщо Ви працюєте в цій галузі, і знаєте, що так можна, то, звісно, Вам видніше. У нас в галузі “Культура і мистецтво” є лише практичні психологи (в коледжах).
Отож, спеціалістам інших сфер важко зрозуміти нюанси.
Щоб стати психотерапевтом, треба після закінчення ВУЗу за спеціальністю Психологія пройти додаткове навчання, саме воно дасть право бути психотерапевтом. А воно може тривати і 3 роки, і 5 років. (напр., Київський Гештальт Унвіерситет). Люди з психологічною освітою отримають на базі цього навчання сертифікат, який якраз дає право бути психотерапевтом. Плюс супервізії, інтервізії, обов’язкова власна психотерапія і т. п. Інший шлях - Медична психологія 5 років, інтернатура.
Все правильно - у Суботи не було цього всього, я так розумію. Він, напевно, лише ВНЗ закінчив. Якщо чесно, я в його історію не вникала, чула дуже поверхнево))
“Клінічна психологія” - це не спеціальність, а освітня програма, яку викладають у вибраному ВУЗі. Є маса програм - “дитяча психологія”, “кризова”, “практична” і т. д. Я навіть не знаю, чи це вказано потім в дипломі. Побачимо.
Цей заклад дає сертифіковане навчання, яке потрібне для того, щоб із психолога стати психотерапевтом. Я там не вчусь і не збираюсь, але привела як приклад.
В Україні психотерапевтична діяльність регулюється окремо від психології та медицини. Державна акредитація поширюється на університетські програми з психології, але психотерапевтична освіта часто залишається в руках професійних асоціацій та навчальних закладів, що не підпадають під державну систему акредитації.
На відміну від психології та медицини, для яких існують стандартизовані державні програми, психотерапія в Україні не має чітко визначеної державної програми навчання або єдиного стандарту сертифікації. Більшість психотерапевтичних шкіл, включно з Київським гештальт університетом, діють на основі міжнародних стандартів і акредитацій.
Галина, ви влізли в тему, в якій нічого не тямите, але хочете умнічати (для чого?). У психологів і психотерапевтів своя специфіка навчання. Ви хоч спочатку погугліть. Навчання у ВНЗ це лише вершина айсбергу, все решту - спеціальне додаткове навчання, бо без нього буде “як у Спартака”.
Я “влізла” щоб відповісти на питання про послідовність освіти. А далі просто стало цікаво чи не розводять людину, як це полюбляють робити виші аби збільшити собі вступників. Бо в мене є знайома, яка повелась на те, що вона буле логопедом, по так сказали у виші. А те, що вона вчиться на спеціальності 012 “дошкільна освіта”, а не на спеціальності 016.01 “Спеціальна освіта. Логопедія”, її не смутило. Ось я й ЗАПИТАЛА! А Ви почали давати відсилки до якихось дивних “університетів”.
Галина, це для вас “дивні” університети, а для майбутніх психотерапевтів це асоціації і заклади освіти з міжнародною акредитацією. Уявляю, як будуть шоковані представники цього закладу, як знайдуть тут ваш допис про розводняк)))
В Україні ВНЗ не готують психотерапевтів, тому не тільки випускники 053, але і навіть медичні психологи вчаться в таких закладах, щоб бути психотерепевтами)
Тут суть в тому, щоб навчитись працювати у конкретному психотерапевтичному методі. Але, підозрюю, вам цього не треба. Якби треба було, то ви б перед початком дискусії про “розводняки” погуглили “як стати психотерапевтом в Україні”. Відразу б побачили, що для того, щоб офіційно працювати психотерапевтом, потрібно пройти відповідну сертифікацію в обраному напрямку психотерапії. І цю сертифікацію дають лише спеціальні заклади. І так просто в них не поступити (треба мати “базу” - ВО з психології чи суміжної галузі). І вони дорогі, а навчання довге (2-5 років). Зате потім ти сертифікований психотерапевт, а не просто психолог-консультант.
Галино, в першому своєму повідомленні ви відповіли не по темі, на своє вигадане питання, бо я не цікавилась, чи добре я поступила, що вступила на бакалавра на 3 роки, якщо могла зразу на 1,5 на магістра)
Мені важливо закінчити весь цикл навчання, це виважене рішення (як і багатьох інших людей, майбутніх СПРАВЖНІХ психотерпевтів, які добре знають правила, а не “психотерапевтів” після розводнякових курсів). А далі ви вже тему завели взагалі в інше русло. Я б на місці модераторів банила б за таке, бо ви ввели майбутніх читачів у оману, не знаючи специфіки навчання в Україні на психотерапевтів…
Дякую за дискусію, більше в ній не маю наміру брати участь.
Ви будете дуже фаховим психотерапевтом
Кому дійсно цікаво по темі: викладачка сказала, що навіть дуже бажано паралельно отримати магістра) Просто поступаєте на базі першої ВО, не чекаючи закінчення бакалаврату з психології. Паралельно здобуваєте магістра. Тобто весь цикл академічної освіти з психології отримуєте за 3 роки (бакалавр+магістр). Деякі асоціації чи університети психотерапії вас можуть брати навіть в стадії навчання в ВНЗ, але для деяких потрібно обовʼязково мати повну вищу освіту з психології. Тому краще поспішити, якщо це ваша друга ВО.
Хто вам сказав цю маячню?
Не потрібна. Не пишіть маячні.
Виш, якому дуже потрібні контрактниким. А якщо можна одночасно розвести на навчання на двох рівнях, то це взагалі золота жила.