Чи мають право не прийняти документи при вступі на основі БЗСО, якщо вже є атестат ПЗСО?

Виникла така дивна ситуація. Я вже доросла людина, школу закінчила дуже давно, але хочу вступити вчитися на фахового молодшого бакалавра (на контракт), бо потрібна фахова освіта.
В Києві потрібна мені спеціальсть є лише у двух коледжах і вступ можливий лише на основі БЗСО ( інших конкурсних пропозицій просто немає). Але в мене відмовилися брати документи мотивуючи тим, що я вже доросла, маю повну середню освіту (тобто ПЗСО) і не маю права вступати на основі БЗСО. Тільки в університет на бакалавра (мені це складніше, і ціна за контракт вище, і взагалі мені достатньо фахового мол. бакалавра).
І що ще більш дивно - по сайту кількість поданих заяв вполовину менше від ліцензованого обсягу, тобто конкурсу на контракт немає взагалі, явний недобор. Але при всьому цьому мені відмовили у прийомі документів (мені здалося саме через мій вже не юний вік). Як так?
Тому виникло питання наскільки правомочна така відмова, чи є вікові межі для вступу? А якщо ні, то як мені відстояти свої права на здобування освіти?

Если ответили - значит, обосновали. Чем обосновали? Обосновали - письменно?
Если устно кто-то что-то сказал - значит вы их еще не спрашивали )
Напишите заявление, типа “прошу пояснить запрет моего участия во вступительной кампании”. И пусть, в 10-дневный срок ответят письменно, с печатями и подписями, на основании чего (ссылка на документ, приказ, циркуляр, выдержка закона) вам отказано. Если ответят - будете знать. Если не ответят - обязаны принять документы для поступления.
Ну и с МОН можно связаться с подобным запросом. Чтобы получить формальный и конкретный ответ, можете вы так поступать или нет.

ОБосновали так: шкільна освіта у нас безкоштовна, і отримати її можна лише один раз. Ви її вже отримали, бо маєте ПЗСО, повторно отримувати не маєте права. А після 11 класу набору немає. Тільки після 9 класу (тобто БЗСО). Пояснював це зам.директора коледжу. Зареєструвати електронний кабінет самостійно неможливо, бо атестат ще 90-х років, паперовий його немає в ЄДБО. В законі ніяких роз’яснень щодо цього взагалі немає. Момент із освітою дорослих там взагалі практично не оговорений.

Ну, тогда он где-то прав. Это справделиво.
Ваш случай - редчайший. Надо искать место, где вы сможете поступать на такую специальность по ПЗСО.
Ну или связывайтесь с МОН, чтобы они или подтвердили (официально) или подсказали, как поступать.
Но, боюсь, они тоже предложат поступать на основе ПЗСО.

1 Вподобання

Так в данном случае это хорошо, что документ образца 90-х годов и его нет в ЕДЕБО! Подаёте свидетельство об окончании 9 классов, делаете честные глаза и говорите, что нигде больше не учились.

Атестат ПЗСО вже є в ЄДБО і його видно

1 Вподобання

Та я ж не проти - але немає цієї спеціальності в коледжах на ПЗСО (або коледж БЗСО, або в універах, і то… в Києві лише 4 універа то пропонують). Це досить специфічний вузькопрофільний фах.

Відмова у Вашому випадку повністю правомірна. Надалі лише університет на бакалавра або інститут післядипломної освіти (що швидше і дешевше, якщо вже є вища освіта за іншим фахом). Якщо конче треба, то питання складності вступу і оплати стояти так гостро не має. Ну або шукайте вузькопрофільні курси за потрібним фахом і отримуйте сертифікат про проходження (хоча, чи буде цього достатньо для роботодавця…).

2 Вподобання

Ну я ще спробую звернутися за роз’ясненнями в міністерство.
Це доречі, вже вдруге в житті коли мені відмовляють в освіті. Перший раз то було ПТУ на повара- кондитера. Ні, і все. К вас гарний атестат, вам нема чого робити в ПТУ- йдіть у ВУЗ. Таке враження що після 40 років доступ до НЕ вищої освіти в нас закритий…

Ну Ви не зовсім праві. З атестатом ПЗСО не обов’язково лише бакалавр в універ. Можна вступати на фахового молодшого бакалавра і такі конкурсні пропозиції є. Але, на жаль, не по потрібній мені спеціальності.

Згоден. Я мав на увазі виключно Ваш випадок

Вони якісь дивні. Шкільна освіта безкоштовна, Ви отримали її, але ж Ви і не намагаєтесь отримати її повторно безкоштовно,Ви готові навчатись на контракті.
Якщо вони так бояться, що Ви безкоштовно прослухаєте ще раз шкільний курс фізики, могли б звільнити Вас від цих предметів, і відвідували б лише профільні дисципліни.
Але якщо ці заклади у Вас незацікавлені, можна пошукати інші варіанти. В деяких коледжах є заочне навчання, якщо спеціальність дозволяє, можете спробувати вступити на заочку в інше місто. Враховуючи війну зараз навіть студенти стаціонару переважно вчаться в зумі, тож можна навіть на стаціонар в інше місто вступити.

Заклади освіти просто не хочуть адаптуватися до сучасних реалій життя, коли 16-річних абітурієнтів не так багато, але є люди 40+, які хочуть перекваліфікуватись на робітничу спеціальність і навіть готові за це платити. Вже варто б розробити алгоритм вступу в коледж не лише за шкільним атестатом, а й за дипломом бакалавра. Бо випадки, коли людина з дипломом культуролога чи соціолога хоче отримати фах кондитера/закрійника/фармацевта, трарлятимуться все частіше.

Згідно законодавству можна вступати на базі бзсо тим, хто вже отримав пзсо але лише за власний кошт. Але навіщо Вам це потрібно? Ви знову 2 роки вивчатимете шкільні предмети замість навчанню професії. Краще знайти інший навчальний заклад, де на цю професію приймають після пзсо

1 Вподобання

Ну що значить “знайдіть”… Воно ж не під кущем загубилося. Звісно мені значно вигідніше і логічніше вступати на основі ПЗСО, але ж в Києві немає в едбо конкурсних пропозицій по потрібній мені спеціальності на фахового молодшого по ПЗСО, ні денного, ні заочного, тільки після 9 класу…
Але я згодна із дописувачами вище. Отримати освіту дорослому (ну може окрім самих популярних спеціальностей) в нас важко, хоча перекваліфікація це дуже актуальне питання зараз.

Якщо Вас влаштовує заочна форма, то чому Ви шукаєте лише за місцем проживання? Ви можете пошукати по всій країні

Ну развенчайте уже тайну, что же это за такая таинственная специальность то?

3 Вподобання

Ситуація взагалі стандартна. Не перший рік в наш навчальний заклад звертаються з таким питання. І вам все вірно відповіли. Ви не маєте більше можливості вдругий раз отримати ПЗСО (не важливо, на бюджет ви йдите чи на контракт). ПЗСО це загальна освіта, і вона в будь-якому разі дається один раз безкоштовно. (І сенс не в тому, які ми погані, що не даємо можливості навчатися. А в тому, що наразі все цифрове і база побачивши що ви вже маєте один ПЗСО звернется до закладу і скаже, якого біса ви використовуєте бюджетні кошти, це незаконно і карається).Якщо вам ну дуже треба знов навчатися в ПТНЗ, ви можете скористатися Ваучером через центр зайнятості (перепідготовка простіше кажучі). Якщо у заклада з бажаною вами професією є ліцензія на перепідготовку з цієї професії, ви ідеальний кандидат.

ага, а потім з такими “чесноглазыми” проблем цілий вагон, коли приходить час замовляти документи про закінчення і десь вспливає, що вже ці документи десь зареєстровані) ну ну

1 Вподобання

Ну так для возможности воспользоваться ваучером нужно, чтобы 45 лет исполнилось, был стаж не менее 15 лет и не быть безработным. Или, если есть справка ВПЛ или инвалидность, наоборот, нужно чтобы не было подходящей работы (но зато требований по возрасту и стажу нет). Во всех случаях ещё должен быть любой диплом (хоть ПТУ). Аттестат за 11 классов или свидетельство об окончании 9 кл. не подходят. Да и есть список определённых специальностей, а не совершенно любую специальность выдаётся ваучер . При отсутствии указанных требований ЦЗ никакой ваучер не выдаст.

3 Вподобання