Атестація після отримання магістра

Доброго дня.Підкажіть чи існує закон про заборону атестуватись на категорію впродовж трьох років після закінчення навчання?Знаю,що майже всі атестуют ься зразу,а мені відмовили.Маю 5років стажу.

Після закінчення навчання маєте обов’язково атестуватись через п’ять років. Ви можете атестуватися і позачергово за власною заявою, якщо вважаєте, що вас недооцінюють, або за ініціативою адміністрації закладу, не менше як через два роки після отримання диплому або попередньої атестації. Підтверджувати наявну категорію позачергово не можна. Позачергова атестація проводиться у разі наявності у педагогічного працівника досягнень, що відповідають вимогам до кваліфікаційної категорії, педагогічного звання, на присвоєння якої (яких) претендує педагогічний працівник, або у разі зниження якості педагогічної діяльності педагогічного працівника. Тобто, відмовити вам не можуть, можуть лише не підтвердити ваші прагнення, тому навіть при написанні відповідної заяви зазвичай атестацію попередно узгоджують з керівництвом навчального закладу та методистом відділу освіти.

Атестуватися треба не через п’ять років після закінчення навчання, а , якщо це перший раз, то через п’ять років після прийняття на роботу або позачергово не раніше ніж через два роки після прийняття на роботу. Але не після закінчення закладу. І методист відділу освіти тут взагалі ні до чого. Атестація працівників закладу освіти не є компетенцією працівників відділу освіти, окрім того випадку, коли ці працівники є членами АК ІІ рівня і беруть участь у засіданні як члени атестаційної комісії, а не як якісь модератори чи вершителі доль.

так, дякую, але логічно я мав на увазі, що особа відразу почала працювати або уже працювала до отримання диплома магістра

Методист згідно закону ні до чого але не на практиці. Бо я так підозрюю, що відмовляють в даному випадку у атестації саме тому, що для неї нема підстав. Ви ж добре розумієте, що консультації з цього питання ведуться часто, особливо, коли особа претендує на звання… або скоріше його вимагає.

Біда в тому, що працівники відділу освіти часто дають поради і законодавче підґрунтя, які не мають нічого спільного з законодавством. По простому: займають сторону директора і вішають на вуха вчителям відверту локшину. Спотворюють підходи до позачергової атестації і норми Типового положення. Знаю таких випадків море. По званню, то взагалі окрема тема. Тут вирішує лише директор або якщо хтось зверху дуже натисне на цього директора. Заява на присвоєння звання положенням не передбачена, як і чітких критеріїв присвоєння та обов’язку керівника зробити подання. Це ручний інструмент директора, на жаль.

2 Вподобання

Погоджуюсь, зазвичай норми законодавства часто трактують згідно місцевих традицій, а не їх юридичного наповнення. У нас навпаки: методисти відділу освіти скоріше підтримають вчителя ніж власне директор, тому позитивна характеристика особи з даного боку “барикад” дуже важлива, тому і порадив попередньо узгодити дане питання до написання заяви. …Аби потім для нашого запитувача все не обернулось болючим фіаско на атестаційній комісії.

Цьогоріч отримаю Магістр ± в січні 2024р. Чергова атестація(як ОР спеціаліст) у 21- 22 навч. році, чи можу атестуватись позачергово цього навч року!(вищу категорію)?