Контрактники навчаються краще ніж бюджетникі. Що робити?

Моя донька навчається в коледжі на контракті. Якимсь чином деякі учні з низьким балом атестату на вступних екзаменах стали відмінниками і були зараховані на бюджет. Після першого семестру навчання ці “відмінники” знову скотилися до низького рівня навчання, але і досі навчаються на бюджеті. Тобто, виходить так, що більша половина бюджетників гірше навчається ніж деякі контрактники. Що робити батькам контрактників в такому разі?

нічого. Ви самі обрали контракт. ніхто не заставляв Вас всупати на контракт. Як я розумію, якщо донька вступала за атестатом, то вступала вона на базі 11 класу за ЗНО. А середній бал атестату річ дуже суб’єктивна. Хоча як і ЗНО. Шкільна оцінка ставиться за виконання певної роботи, якщо розумний учень її просто не виконує, то й оцінку має низьку. А якщо дитина приймає участь у різних шкільних заходах, то часто має бали в атестаті значно вищі тих, на які заслуговує. Якщо тих людей готували репетитори до ЗНО, то вони були просто намуштровані на виконання певної роботи, особливо якщо це стосується гуманітарних предметів, які восновному пов’язані із запам’ятовуванням. Це дало змогу отримати високі бали ЗНО, але не додало мізків у голову.

Вона вступала на базі 9 класів. Здавала екзамени. На підготовчі курси ми не пішли бо були впевненні, що пройдемо на бюджет. Ті, хто погано вчився пішли на підготовчі курси. Курси їм допомогли тільки в тому, що добавили бали до рейтингу за саме їх проходження. Математику вони завалили, екзамен 110-120 балів. А диктант у них вже був сфотографований на смартфоні. Там вони стали відмінниками. А зараз теж саме. Українська ніяка. Правила позабували? І що, в такому разі треба було нам відмовлятися від контракту і втрачати цілий рік? Звісно, ми не відмовились.

Що означає втрачати рік. Донька могла повернутись в школу і там вчитись безкоштовно. А потім вступати на базі 11 класу.

3 Вподобання

Все, що стосується сфотографонаних диктантів тощо, лише Ваші слова, які Ви нічим довести не можете. А тому ніяким чином вплинути на ситуацію не можете

Так навчався мій син. Після 11-ого класу пішов до коледжу. Його зарахували на 2-ий курс і він навчався з тими, хто на рік був його молодший. Після 11 класів тільки на 2 курс коледжу зараховують. Хоча після нього вже на 3 курс універу. В цьому році він його закінчує.

Студенти самі в цьому зізнались одне одному, коли вже почали вчитися. Всі, хто був на курсах, з диктантом їм повезло. Але тільки на екзамені. Не більше.

ті студенти, які один одному зізнаються не стануть вашими свідками: 1 вони не повнолітні, 2. це протирічить їх інтересам. тому це інформація із роряду “одна баба іншій казала”, Ви її нікуди не прікріпите. Якщо подасте скаргу, або навіть заяву в прокуратуру, то вони відразу відмовляться від своїх слів

1 Вподобання

Ну то Ваш син втратив рік, бо міг після 11 класу відразу вступити в універ, якщо він планував отримувати вищу освіту. А відразу в універ вступ лише за ЗНО, тож жодним чином ніхто вплинути під час вступних іспитів (в тому числі фахового іспиту, який здають після коледжу) не може. Ось якщо вступаєш в коледж на бюджет, то тут навіть лишній рік навчання ніяк не впливає, бо це не лишній рік оплати. А якщо мова йде про те, аби раніше випхати дитину працювати, то для цього не обов’язково мати диплом. Дуже багато студентів працюють під час навчання, в тому числі за спеціальністю. В мене син студент-хімік, то і він і більшість його одногрупників хіміками з 2-3 курсу працюють

Так. Виходить що “коледжу” вигідно неуків держати на бюджеті, щоб їх постійно доїти. Бо, якщо виникає загроза, що іх відчислять і придеться повертати бюджетні кошти, батькам нічого не залишається, як знову “нести”. Як Вам таке навчання бюджетника? З журналу успішності, - н/б, н/б, н/б, 2, н/б, н/б, 3, н/б, н/б, 2 і т.д., а після семестру, коли всі вже пішли на канікули, - не атестован. Але, якимсь чином, почався 2 семестр і він знову на бюджеті.

Очевидно, так выглядит “суровая действительность” :slight_smile:
Если что, я - родитель. К образованию отношения не имею. Но когда-то очень-очень давно, тоже прошел учебу в техникуме, после 8го. И потом уже были всякие универы. А в этом году помогал крестникам поступать именно после 9го - родители решили, что нечего просиживать в школах, когда можно пораньше окунуться в профессию )

Техникумам (мне не нравится новомодное “колледж” - не соответствует) в последние годы жить было трудно.
Подавляющее большинство абитуриентов ориентировано на добивание школы, всех 11ти классов. А после этого - ЗНО. И, понятно, все мечтают об “универе”. :slight_smile: Получается, что в техникумы надо идти или с оформившейся целью (моряки, например), или по безнадеге, или после 9го.
После 9го, опять же поступают целеустремленные. При этом целеустремление, типа пинка под зад (например, из школы) тоже считается. :slight_smile:

И вот, именно после 9го, по причинам “второсортности” и незаангажированности, в техникумах оформилась схема “сравнительно честного” повышения популярности учебных заведений с профессиональным предвысшим образованием (так оно называетеся).

Причина - отсутствие ЗНО при поступлении! Таким образом - присутствие коррупции. Если вы видите в интернете объявление “поступление в вуз без ЗНО” - это оно. :wink:
Это стало чуть ли не единственным оставшимся способом поступить после школы “хоть куда-то”, но без ЗНО (который благополучно провален) - поступление в техникумы на 1й курс “после 9го”. Т.е. у человека есть аттестат, но он все равно поступает по документам 9го класса - чтобы избежать ЗНО. Сейчас, вроде, планируют эту лавочку прикрыть (специальный ДПА/ЗНО для 9-классников), ну а пока - вот так.

В результате, абитуриент, потенциально имеющий багаж знаний шестиклассника (так выучился), регистрируется на подготовительные курсы, и там его готовят именно по этой схеме: его фамилия попадает в некий список “приоритетных”, и он получает материалы для 100-процентного поступления )
МОН смотрит на это сквозь пальцы. Не до такой “мелочи”. Тут бы с универами разобраться. Отдано технукумам “на кормление”, чтобы не загнулись. Да и в техникумах поступление - всего лишь первый шаг. Дальше - сессии. И дальше только от чистоплотности техникума зависит - или он будет тянуть такой контингент (просто чтобы была численность, и не отобрали лицензию) - или будет наживаться с нерадивых студентов. Опять же, бюджетные места - это тоже надо тянуть. Иначе бюджет срежут.

В общем - беда с техникумами… Началась не вчера. Давно началась. Примерно, как заводы начали закрываться, а новые “международные университеты” - открываться десятками. Младшие спецы перестали быть нужны… ЗНО немного подняло поступаемость техникумам (отгоняя шестиклассников). Но именно вот в этом, коррупционном, аспекте.

Сейчас же, я заметил, немного поднялась популярность техникумов - МОН таки начал их немного поднимать. Надеюсь, вот это вот все останется в прошлом.

3 Вподобання

коледжі далеко не всі пов’язані з заводами. Є медичні, педагогічні, музичні коледжі. Та й в інших готують працівників за різними спеціальностями, в тому числі юристів та економістів

2 Вподобання

После 2-ого курса те, кто поступал на базе 9 классов проходят ЗНО. Так что, никуда они от ЗНО не убегают. Почему, например, мой сын пошёл в колледж, а не в ВУЗ сейчас расскажу. Сын, будучи участником многих олимпиад по обычным предметам, почему то решил кроме математики и украинского языка взять ещё английский для сдачи ЗНО. Пробное сдал успешно, а вот настоящее завалил. Говорит, - я хотел себя перепроверить. Вот и перепроверил. Получилось так, что успешное ЗНО у него было по двум предметам. А в вуз по двум не берут. Нужно было иметь ещё и успешный третий предмет на выбор. Поэтому, ему пришлось идти в колледж, - на 2-ой курс с проходными баллами по математике и украинскому языку. Его же одноклассница поступила на ту же специальность, но в вуз на контракт. Контракт в вузе стоил - 13600 грн./курс. Контракт колледжа, - 8500 грн./курс. Два года прошло. Сын получил диплом младшего специалиста, пошёл работать и в то же время поступил на родственную специальность в универ на 3 курс заочно. В итоге. Что его одноклассница, что и он сам стали студентами 3-его курса. То есть, он ничего не потерял, а только выиграл. В этом году он заканчивает универ и будет иметь два диплома по похожим специальностям + хорошо оплачиваемая работа и всегда “проходимая практика” на рабочем месте. В деньгах мы выиграли, в дипломах тоже + стаж работы и хорошая зарплата. Кстати, когда он учился в колледже, после 2 курса не все смогли пройти это ЗНО из числа бюджетников. У них остаётся ещё один шанс пройти ЗНО, но уже после 3-его курса. Так что, колледж сейчас, - хорошая альтернатива даже если поступать на базе 11 классов, но экономя на контракте. Хотя сейчас цены на контракт взлетели и в колледж также. В колледже, - 15100 грн./курс. В универе, - больше 20000 грн./курс.

Так. Коледж гарна альтернатива вузу. Якщо далі плануєшь вчитися за спорідненою професією нічого не втрачаєшь. Роки тіж самі, що і в вузі, а на контракті економія. Тобто, якщо на бакалавра треба навчатися 4 роки, можно спочатку провчитися в коледжі - 2 роки, а потім в вузі ще 2 роки і буде одночасно два дипломи. Наприклад, як в мого сина. По першому він, - молодший спеціаліст (підприємець-економіст). По- другому, - бакалавр (менеджер).

2 Вподобання

Нічого подібного. В універ часто беруть не на 3, а на 2 курс. І то у випадку, якщо вступаєш на ту є саму спеціальність. Якщо вчишся на контракті, то 4 роки коледжу + 3(2) роки універу = 7 або 6 роки контракту. Якщо вступати після 11 класу, то на контракті просто 4 роки. Тобто жодної економії не виходить. Коледж це швидше варіант для тих, кому достатньо коледжа, і на універ він не претендує або для тих, хто хоче працювати вже за дипломом коледжу, а в університет буде вступати на заочну форму. В будьякому випадку для розумних дітей, які не хочуть стикатись з корупцією і можуть вступити на бюджет, краще вступати за результатами ЗНО після 11 класу. Ось коли вступ буде після 9 класу за результатами ЗНО, тоді можна і не йти в 10 клас

Ні. Не так. В цьому році мій син закінчує універ і отримує диплом бакалавра. Після коледжу, де він навчався 2 роки, в універі він провчився вже 1,5 роки і залишилось ще провчитися півроку і буде диплом бакалавра. Після коледжу його спеціальність називається так: “Підприємництво, торгівля та біржова діяльність”. Коли здавав екзамен в універ, - здав і на цю спеціальність і на “менеджмент” - споріднену. По своїй спеціальності в ретингу був 3-ім. А на споріднену, - 5-им. Вибрав “менеджмент”. Хоч і рахується по документах, що він йде на 2-ий курс, але вчитися треба після коледжу - 2 роки. Виходить, ті ж самі - 4 роки, що після 11-ти классів. Його однокласниця, яка зараз староста групи і він в цьому році будуть випускники з дипломами бакалавра.

1 Вподобання

я Вам писала про навчання після 9 класу. Ви платите на 2 роки більше (якщо звісно навчання в коледжі 4 роки). Навіть у Вашому випадку: в чому економія? в тому, що коледж обійшовся дешевше? Але ж після 11 класу можна було вступити на бюджет і не платити зовсім, і навіть стипендію отримувати. В жодного з моїх колег та друзів діти на контракті не вчились

Але, все, що стосується доньки, яка після 9-ого класу пішла в коледж, виходить так. Після 9-ого - 3 роки коледж + 2 роки універ = 5 років. А якшоб пішла в 10-11 класс, то було б таке, - 2 роки (10-11 кл) + 4 роки (універ) = 6 років навчання. На рік більше виходить.

1 Вподобання

не знаю на кого вчиться Ваша донька. Але зробила вибірку по спеціальності “менеджмент” для вступу на базі “фаховий молодший бакалавр” (на молодшого спеціаліста вже 2 роки не приймають). Ті заклади в кого є, подають термін навчання 2 роки і 10 місяців:
https://vstup.edbo.gov.ua/offers/?qualification=1&education_base=530&speciality=073

Півтора року назад мій син отримав диплом молодшого спеціаліста. Це був останній випуск, як я розумію з такою кваліфікацією. То було на базі 11 класів, а зараз на базі 9 класів - фаховий молодший бакалавр. Так. Моїй дочці на цю ж спеціальність, - №076: “Підприємництво, торгівля та біржова діяльність” треба вчитися - 2 роки 10 місяців для одержання диплома фахового молодшого бакалавра, але це на базі 9 класів. Після 11 класів в коледж беруть тільки на 2 курс і навчаються вони - 1 рік 10 місяців. А по спорідненої спеціальності, - для спеціальності №076, - “Менеджмент” споріднена, в універі треба ще вчитися 2 роки, щоб одержати бакалавра. Ось і рахуйте. Все залежить від спеціальностей. На економічних так. А ось на механіка чи агронома чи програмне забеспечення і т.д. вчитися в коледжі десь на рік більше.

1 Вподобання