Добрий вечір. Проходила курси з інформатики в 2016 р., дата свідоцтва - 19 лютого, 2016 р, 214 годин (зі спецкурсами), + курси з математики (2017р) 212 годин, годин вистачає. Перше запитання. З 2018 р. обов’язково кожний рік підвищувати кваліфікацію, тобто є основні курси, а є щорічне підвищення? Без нього не можна? Друге запитання. Атестація в березні 2021, а свідоцтво “закінчується” 19 лютого. Чи треба ще 150 годин з інформатики з датою до 19 лютого “втиснути” до березня, але щоб було 2021 р? Що робити? Проходити курси 150 годин ЩЕ? Третє запитання. Моя посада - учитель інформатики. Педнавантаження - ще й математика (курси є, спеціальність за дипломом - теж). Попередня атестація - учитель інформатики (математику в тому навчальному закладі не викладала, тому в атестаційний лист не вписали). Атестуватися тільки як інформатик? Але зараз викладаю й математику. Які наслідки, якщо в атестаційному листі буде тільки інформатика? Якщо піду працювати в інший навчальний заклад учителем математики, чи буде оплата за категорією, як і інформатика (вища)? Дякую.
- Нема основних і додаткових курсів чи ще якихось. Всі вони мають однакову юридичну силу.
- Проходити курси щорічно обов’язково з 2020 року.
- Зрозуміло, що ваші курси після 19 лютого недійсні.
- У 21 році на момент атестації у вас має бути не менше 60 год курсів підвищення кваліфікації з 2020 року.
У вас не може бути записано в атестаційному листі два предмети. Атестуєтеся з одного, з решти проходите курси і отримуєте за всі предмети по присвоєній категорії. - Цих 60 год має бути з обох ( чи якщо у вас чотири предмети, то з чотирьох) предметів разом.
- Якщо ви підете в інший заклад, то до чергової атестації ви будете отримувати по присвоєній на атестації категорії.
Дякую. Буду розмовляти із керівництвом.
60 годин з інформатики? 2020-м роком 30 годин, 2021-м - 30 теж? А можна 2 години в 2020, а 58 - в 2021, наприклад? І ще з математики 60…
Ви не уважно читали. Разом 60 год з усіх предметів.
Можна 2 і 28, 3 і 57, 6 і 24…
Тепер зрозуміла. Дякую.
Найліпше зверніться до заступника директора. Він має надати Вам положення про курси підвищення атестації і роз’яснення до цього положення. Там дуже чітко і ясно описано що і в якій кількості має бути, починаючи з 2020 року. Або знайдіть це положення в Інтернеті - сайт Освіта.ua. Кожен рік (починаючи з 2020 року) педагог має проходити курси (точніше - підвищувати свою кваліфікацію) на 30 годин (30 годин - сума курсів з різних предметів, які Ви викладаєте. В тому числі і тематичні курси, тренінги при інституті післядипломної освіти). Також до годин можуть зараховуватися і години пройдені в інших суб’єктів надання підвищення кваліфікації, якщо їх буде визнано на засіданні пед.ради Вашого закладу. Однак під час атестації перевагу надають годинам з інституту післядипломної освіти. Стосовно атестації, то Ви можете атестуватися як вчитель інформатики та математики (тобто з двох предметів), якщо Ви є вчителем інформатики та математики за дипломом і викладаєте їх на даний момент.
Дякую… Заступник директора не відповіла на мої запитання спочатку. Тому я і звернулася до спільноти. Ваше роз’яснення - це вже четвертий варіант, який я почула, у тому числі й від методиста райвоно. Зупинилися на "про всяк випадок ": 60 годин з інформатики датою січень-лютий 2021. Хоч у мене ще є курси інформатика 2020 , математика 2020 (літо-осінь), 50 годин разом.
Про 30 год щорічного підвищення кваліфікації інформація недостовірна. Можна набрати різну кількість годин в різні роки. На виході за 5 років повинно бути 150 год.
Згодна. В положенні таких подробиць не написано. Але є роз’яснення МОН щодо мінімальних вимог до обсягу підвищення кваліфікації. Знайти можна за посиланням https://osvita.ua/school/66565/.
А якщо питання спірне, то найліпше звернутися до місцевого ІППО.
Так, є роз’яснення по роках. Хоча ці роз’яснення є лише рекомендаціями. Як і все від МОН в останній час.
Я відповідала ЕVE, не на те натиснула, вибачайте. Але зміст від цього не змінився)))
- Я вчитель математики з 1995 року.
З 2002 року вчитель математики та інформатики. Основна нагрузка - інформатика. Але атестуюсь завжди як вчитель математики (вища категорія, старший учитель), Кваліфікація та звання розповсюджуються на оби-два предмети (вони “схожі”). Тому отримаю заробітню платню як вчитель вищої категорії та старший учитель з обох предметів. - В атестаційному листі не може бути двох предметів (так нам пояснили років 15 назад, може, щось зараз змінилось)
-
ХТО СКАЗАВ, ЩО ВИ ПОВИННІ ПРОХОДИТИ КУРСИ ПО ПРЕДМЕТУ ВИКЛАДАННЯ???
Прочитайте уважно “Основні напрями підвищення кваліфікації”. Там 8 абзаців та ще 8 “підабзаців”. І тільки (!) в одному абзаці вказано: “розвиток професійних компетентностей: знання навчального
предмета, фахових методик, технологій”. Я проходжу 2-4 години на ВСЕОСВІТІ за предметами (просто, щоб були слова математика та інформатика) та на інших платформах - по семи іншим напрямам. А ось раніше потрібно було проходити повні курси по всім предметам викладання при інституті удосконалення вчителів. -
А ще далі написано, що коли ви викладаєте декілька предметів, то ваше рішення, коли який предмет проходити.
А хіба я щось написав не так?
Не розумію Ваших претензій абсолютно.
Якщо ви читаєте математику, пройдіть курси з музики, хай вам їх зарахують.
Фахове підвищення кваліфікації має бути обов’язково, маю на увазі предмети (звісно не у всіх сертифікатах має бути зазначений предмет викладання - є загальні напрямки, за якими вчитель може пройти підвищення кваліфікації).
Звісно, вам вирішувати, коли який предмет проходити. А в чому проблема?
Так само про атестаційні листи. Вибачте, але просто смішно читати про ті предмети в атестаційному листі.