Чи можу я забрати атестат ПЗСО з коледжу, якщо перевожусь на заочну форму?

Я закінчила другий курс коледжу та здобула тут ПЗСО. У зв’язку з виїздом закордон перевожусь на заочну форму навчання. Потребую оригіналу для проживання у іншій країні. Відмовляються віддавати атестат доки не закінчу навчання у коледжі. Що можна зробити?

[quote=“heliazakharchenko, post:1, topic:20883, full:true”]
Я закінчила другий курс коледжу та здобула тут ПЗСО. У зв’язку з виїздом закордон перевожусь на заочну форму навчання. Потребую оригіналу для проживання у іншій країні. Відмовляються віддавати атестат доки не закінчу навчання у коледжі. Що можна зробити?
[/quote] Що говорить закон?

1. Атестат про повну загальну середню освіту (ПЗСО) — це твій особистий документ, і заклад не має права утримувати його без твого згоди, навіть якщо ти ще навчаєшся у коледжі.
  2. Законодавство України не передбачає «зберігання» атестата у закладі освіти — студент має право забрати його у будь-який час на свою вимогу.
  3. Є лише одне виключення — копію атестата мають право залишити в особовій справі студента, але оригінал зобов’язані віддати, якщо ти його вимагаєш.

Що можна зробити?
1. Подай письмову заяву*

Напиши офіційну заяву на ім’я директора коледжу з вимогою видати тобі оригінал атестата, обґрунтовуючи це виїздом за кордон.

У заяві вкажи:

• свої ПІБ;
  • номер групи;
  • причину (виїзд за кордон, оформлення документів, потреба проживання тощо);
  • вимогу — видати оригінал атестата про ПЗСО.

Заяву подай через канцелярію, візьми собі копію з відміткою про прийняття.

1. Звернись до місцевого управління освіти**

Якщо коледж відмовляється — звернись до управління освіти або департаменту освіти у твоєму регіоні. Додай копію заяви та відмову (усну чи письмову) закладу.

1. Звернись до омбудсмена або юриста**