Доброго дня. Підскажіть будь ласка чи потрібно буде повертати кошти за навчання на бюджеті в базовому медичному коледжі у разі вступу на навчання у вищий начальний заклад на бюджет на другому кірсі?
“на другому курсі” - це мається на увазі “після закінчення другого курсу коледжу” чи “на другий курс університету після закінчення коледжу”? В обох випадках повертати гроші не треба. Це різні освітні рівні. Але, якщо Ви збираєтесь вступати в університет після другого курсу не покидаючи навчання в коледжі, то маєте обирати де саме будете навчатись на бюджеті, бо навчання на двох бюджетах (хоч і різних рівнів) не можливе.
А я вам розкажу реальну історію, що сталась з моїм сусідом у селі. Їхній син, поступив в медичний. Це ще було у 2012. Відівчившись 1 рік, вирішив кинути навчання. Хлопець не знав, що прийдеться повертати кошти за навчання, адже держава на тебе, якби витратила. Коли пішов в деканат, щоб заявити про те, що хоче залишити навчання, йому сказали - ваше право, але от квитанція, от рахунок оплатіть, будь ласка, 120 000 гривень. Бідолаха аж опупів від шоку, адже таких грошей ні він, ні його сім’я немала. І що ви думаєте сталось далі? Хлопака кидає університет, а університет, замість того, щоб подати в суд і судитися з цим студентом, бере і продає борг колекторам. Реально, я не жартую. Тим самим, що борги вибивають. Вони потім приїжджали до нього в село, до хати і стукали їм. Я особисто їх бачив, це просто шок. Ми питали хто то, вони хамсько відповідали. Уявіть, що навіть таке може бути. Шок слів нема
Ужасная история…
Только тут есть пара непонятных моментов…
-Почему долг 120тыс? Это какая специальность? Стоимость за год учебы на бюджете в меде должна быть в разы больше…
-Что мог продать вуз коллекторам? Ведь в случае отчисления с бюджета студент должен - министерству (МОН), а не вузу. Вуз-то как раз все денежки с МОН уже получил, за год учебы. И будет получать дальше, потому что переведет какого-то своего контрактника на освободившееся бюджетное место.
Или этот несчастный поступил на контракт, подписав договор? И тупо не заплатил в конце года по договору? И договор не читал? Тогда - возможно, он и должен - вузу. Но если вуз продает долги коллекторам - это какой-то частный вуз имени Остапа Бендера, готовящего международных стоматологов с лицензией на биржевые финансовые операции? Государственный вуз может такое делать только через суд…
Очень мутная история, звучащая очень страшно, если не знать, как - на самом деле - это все работает
Ваша історія не доречна. Запитання стояло про відшкодування вартості бюджету. Воно існує лише 2017 року. До того можна було хоч щороку відраховуватись, вступати наново, а держава продовжувала за тебе платити. В 2016 році прийняли навий закон, і “лавочку прикрили”. Ви розповідаєте про контрактника, який не читав договір, який він підписав, думав, що якщо він не буде ходини на навчання, то “воно само разсосьотся”. Але він порушив умови договору. От і мав гембель. Якби відразу, як захотів покинути навчання, написав заяву про відрахування, отримав наказ, то нічого б не був винен. Університет не повинен був думати про студента, який не хотів думати про себе.