Диплом з коледжу без НМТ

Спільното вітаю. Таке питання: вступили після 9 класу в коледж, зараз перший курс. Сьогодні прозвучала фраза на батьківських зборах, що “якщо ви не здаєте НМТ, диплом ми вам не видаєм, тільки справку що прослухали курс”. Я не можу знайти закону, чи постанови де сказано, що дитина не зможе отримати диплом в коледжі якщо не здасть нмт. Може хто роз’яснить, і бажано з посиланням на закон? Дякую

Давайте почнемо з того на який рівень освіти Ви вступили після 9 класу? Вочевидь на “фахового молодшого бакалавра”, бо ні рівня “молодший спеціаліст”, ні рівня “молодший бакалавр” (обидва відносились до вищої освіти) в цьому році вже не існує. Рівень “фахового молодшого бакалавра” відноситься не до вищоє освіти, а до передвищої, і відповідно регулюється іншим законом. Якщо для навчання на рівні вищої освіти обов’язковою вимогою є здача ЗНО (НМТ), то для передвищої немає такої вимоги. Абітурінти після 11 класу можуть вступати без ЗНО. Тому НМТ для видачі диплому на данному рівні не потрібне.
Одночасно, існує таке поняття як ДПА, яке здається у вигляді ЗНО (відрізняється тим, що бали отримуються за 12-бальною шкільною шкалою). Ось ці результати виставляються в атестат. І Вам цілком можуть погрожувати тим, що, якщо результат буде на рівні 1-3 балів, то саме їх пооставлять в атестат, і відрахують з коледжу за неуспішність. Тут вже мова не про диплом, а саме про відрахування після 2 курсу за результатами навчанння (Ви ж розумієте, що 2ка з предмету є підставою для відрахування?).
Проте, з 2020 року ДПА щороку відміняють (спочатку через ковід, потім через воєнний стан), і на наступний рік його теж відмінили. Але Ви маєте його здавати у 2026 року, і ніхто не може спрогнозувати чи його повернуть. Тому краще все ж готуватись до здачі ДПА у вигляді ЗНО, а не сподіватись що його не буде

1 Вподобання

Справа не в тому що ми не готуємось до НМТ. Питання конкретно про те, що коледж каже, що якщо дитина не здає НМТ то диплом їй не дадуть, тільки справку про прослуховування курсу. (Є діти які не планують вступати у виш і не хочуть здавати НМТ). При вступі нам розповідали зовсім інші речі. Мене цікавить законність таких тверджень, бо за 2 місяці навчання випливає дуже багато підводного каміння, а коли мені брешуть на кожному кроці, я мимоволі замислююсь про вступ у виш після 2 курсу.

Вы уверены, что именно так вам и сказали, без пояснений?
Дело в том, что раньше была ДПА, которую потом начали сдавать вместе с ЗНО. И баллы этой ДПА шли в документ о ПЗСО (аттестат). Если вам не дадут отдельно аттестат, и вашим документом ПЗСО будет ваш диплом - вы будет обязаны (если не отменят) сдать ДПА в составе НМТ! Но, конечно, все скажут, что вы сдавали “НМТ”! :slight_smile:

Полезно будет уточнить у тех, кто это говорил, что они ТОЧНО имели в виду. :wink:

Було б чудово якби можна було перепитати, та на жаль комунікації 0. Куратор роз’яснила, що ми повинні здати НМТ після 2 курсу, і якщо не здамо то диплом не дадуть. Того ж і виникло питання яке взагалі відношення має НМТ до коледжу та диплому про середню освіту.

Если после 2го курса - это точно “ДПА в формате НМТ”! :slight_smile:
И да, без ДПА могут быть проблемы с выдачей документа ПЗСО. Проблемы. А не “не получите” ) Преподы склонны к драматизированию - у них мало прав и возможностей заставить студентов учиться…
Все-таки было бы хорошо уточнить. Вроде на одной планете живем, и телефоны/мессенджеры еще работают )

1 Вподобання

Ось тут точно видно, що Ви погано слухали. Не існує “диплому про середню освіту”. Диплом видається за спеціальністю на яку Ви вступили (після завершення повного циклу освіти: 3 чи 4 курсів). Після 2 курсу студент отримує свідоцтво про ПЗСО (так званий атестат). Ось в ньому і проставляються бали ДПА, які здаються у вигляді ЗНО/НМТ але за 12бальною шкалою. Тож повторюю, якщо бал ДПА буде 1-3, то цілком можуть відрахувати так само, як і за нездану сесію. І тоді свідоцтво Ви звісно тримаєте, а крім того отримаєте академічну довідку, яку можете подати, коли вступите на навчання в інший коледж (уже на базі ПЗСО) для того аби якісь предмети Вам могли перезарахувати.
А взагалі, у Вас же є інтернет, то в чому проблема перепитати куратора, викладача-предметника з дисципліни, яка точно йде на НМТ, заступника директора? Що, ні з ким немає зв’язку? Дуже дивно.

Під дипломом про середню освіту, я маю на увазі “атестат про середню освіту”. Мені не принципово як ви його називаєте. І коледж мені повинен його видати якщо я після 2 курсу буду вступати у виш. Саме з інтернету я і прочитала, що коледж до НМТ відношення не має, бо це теж саме що і ЗНО яке здають для вишів. А коледж повинен проводити ДПА. Комунікації окрім куратору ні з ким немає, є ще номер приймальної комісії де жіночка не знає навіть вартість навчання на контракті. Про ДПА куратор сказала що їх не проводять декілька років…

Так от і я кажу що повинно бути ДПА. А куратор каже що їх не проводять… І пояснити яке відношення до НМТ має коледж не можуть, кажуть що так завжди оцінювали. Треба мабуть їхати в коледж та з’ясовувати особисто

Еще раз! :slight_smile:
ДПА - для аттестата (ПЗСО).
ЗНО или НМТ - для поступления в вузы.

РАНЬШЕ сдавали отдельно ДПА и отдельно - ЗНО. Сдавались тесты по-разному, в разное время и в разных местах. Всё было ясно и понятно, что, когда, для кого и зачем.
Потом - объединили ДПА и ЗНО. Чтобы для получения документа ПЗСО сдавали ДПА одновременно с ЗНО и в тех же местах - за один раз а не два (для тех, кто поступает в вузы)! Все равно всем выпускникам надо сдать ДПА для аттестата, и большинство выпускников тут же сдают и ЗНО - хотят поступать в вузы. Просто за некоторые предметы в этом случае получали ДВЕ оценки - по 12- (ДПА) и 200-бальной (ЗНО/НМТ) системе. Один тест - две оценки. Дешевле для МОН, быстрее, проще.
Но наши люди упростили название и все эти тесты стали называть - “ЗНО” (сейчас - “НМТ”). Просто слово проще выговорить, и говорят о ЗНО/НМТ чаще ) И да - отдельно ДПА в старом формате - действительно больше не сдают уже много лет. Всех отправляют сдавать в общем потоке НМТ, но некоторым выставляют оценки не по обеим системам (12/200)
После начала войны вместо ЗНО (несколько тестов в разные дни) начали сдавать НМТ (один общий тест по нескольким предметам за один раз). Но все равно это остался комплексный ДПА/НМТ тест! Две оценки 12/200 - по некоторым предметам.

И после второго курса в колледже сдают - ДПА! И получают оценки по 12-бальной системе, которые пойдут в аттестат! И эту ДПА куратор назвал “НМТ”…
Надеюсь, так станет понятнее… )

Если найдете куратора - объясните ему (ей) технику тестирования, раз он (она) не в курсе. Скорее всего, он (она) и знают все эти “тонкости”. Просто почему-то решил(а), что вас упоминание НМТ и надуманная угроза “не дадим диплом” заденет настолько сильно )
Ну а лучше - не волнуйтесь - все, что надо, студенты сдадут. Лишнего их сдавать не заставят и все причитающиеся документы выдадут :wink: Главное - не вылететь из колледжа до диплома )