Сплата за практику з власних коштів

Вітаю. Виникло не зовсім стандартне питання щодо практики в ліцеї (раніше ПТУ). Студенти проходять щорічно практику, але на виробництві, де вони її проходять, їм не платять жодної копійки, бо взагалі за щастя хоча б десь влаштуватись. Ба більше, в ліцеї всі про це знають. По закінченні практики ніхто не каже про гроші. І так відбувається аж до останнього курсу і дипломування. А вже після дипломування “раптово” про це в ліцеї згадують і все виходить на рівень шантажу. Або сплачуй за всі роки з власної кишені - або не отримаєш диплом. Який вихід з цього, окрім згоди на фактичний шантаж? Заздалегідь дякую.

Так а що це за сплата “за практику”? За що й кому Ви повинні платити. Підприємства дійсно мали б платити Вам, за роботу. Але дійсно цього не роблять. А Ви за що?

Маємо сплатити ліцею половину того що мали б отримати, але не отримували. І це як я зрозумів проблема, що тягнеться роками, але одні мовчки вимагають, а інші мовчки сплачують. І це якось видається неправильним…

За що сплатити? Чому Ви мали віддати свою заробітну плату? Що вказано в договорі по якому Ви маєте проводити оплату?

Дякую за питання) Договір типовий, який видає ліцей (думаю він десь є в додатках “освітянських” наказів). Там не вказуються ніякі суми. Лише щодо фінансів пункт про “підприємство зобов’язується перерахувати ліцею 50% з/п практиканта”. По факту ж варіанти внесення два. Або розрахунковий рахунок або готівку несемо до каси ліцею.

Я вже думав, що можна було б спробувати отримати довідку чи виписку від “роботодавця”, що він нічого не сплачував. Але цього ніхто не напише, бо підставить себе замість ліцею у дуже незручне становище. От і виходить якесь чи то замкнене коло чи то болото. А наступного року прийдуть нові студенти і буде та сама схема.

Ось, знайшов. Я розумію, що в договорі від практиканта суто прізвище, а сторонами є ліцей та роботодавець. Але що конкретно треба робити коли кажуть “або сплачуй, або диплому не буде”?

Ось цей наказ. 1. мова йде про 50% “нарахованої заробітної плати”. Якщо вона була Вам нарахована, то має бути й сплачена. З неї мали сплатити податки. Якщо всього цього не було, то про яку суму може йти мова взагалі? Якщо нараховано 0, то 50% від 0 теж буде 0. 2. Там чітко сказано “Питання щодо направлення п’ятдесяти відсотків заробітної плати учнів на рахунок закладу професійної (професійно-технічної) освіти для використання у зазначених цілях вирішуються ним разом з підприємством, де учні проходять виробниче навчання та виробничу практику”, а отже і надійти на рахунок ліцею вони мають від роботодавця, а не від учня.
Тож я все одно не розумію за що Ви маєте сплачувати. І яким чином вони визначають суму.

При бажанні можна на них направити аудитслужбу щоб перевірили їх надходження та зробили зустрічні перевірки з роботодавцем. Бо вони цим і роботодавця підставляють. Якщо Ви зараз сплатите буцімто 50% заробітної плати, то в роботодавця виникнуть проблеми чому він за Вас не сплатив податки на всю суму

Так я ж от теж не розумію чому і за що сплачувати. Дякую за пояснення. Будемо якось воювати. От тільки шкода, що усі інші це на гальмах спускають і просто мовчки сплатять. Справа ж навіть не у грошах, не збідніємо. Мені також не зрозуміло як проводити вони будуть ці кошти, особливо за практику яка була 3 роки тому. Чи в них взагалі звітність відсутня… Коротше питань дуже багато і відчуття що там повний бардак, який вже дуже довго просто прикривається вдало. Ще раз дякую!

UPD Щодо визначення суми, думаю по стандарту. Мінімалка, відняли податки, розділили навпіл. Є така думка що внесення в касу буде у форматі “благодійний внесок”. Але тоді питань ще більше) Будемо вже з’ясовувати детально. Ще раз дякую.

от і мені здається, що вони просто хочуть збільшити доходи за рахунок “благодійки”

1 Вподобання