Можливо спочатку закінчити університет по певній спеціальності (наприклад математик-фізик) а потім отримати диплом вчителя?

Добрий вечір, хочу закінчити педагогічний університет і стати вчителем математики та фізики. Але не дуже розумію: чи можу я спочатку отримати диплом математика-фізика, а потім в додачу стати педагогом. Було б дуже гарно аби ви пояснили мені це, бо недостатньо інформована.

Що ви маєте на увазі спочатку стати математиком-фізиком, а потім в додачу стати педагогом?
Вчителем математики ви можете стати, якщо закінчите спеціальність 014.04 “Середня освіта. Математика”. А вчителем фізики спеціальність– 014.08 “Середня освіта. Фізика”. Тут важливо в дипломі вказано, що саме “Середня освіта”. Тоді це й педагогічна й фізмат освіта.
Але навіть в педагогічному університеті спеціальності 111"Математика" та 104 “Фізика та астрономія” не гарантія того, що вас візьмуть у школу. Дуже залежить від директора. Це вважаються не педагогічні спеціальності. Там готують не вчителів, а просто науковців фізиків та математиків.

1 Вподобання

Дякую, що відповіли на моє запитання :heart:. Саме так. Але хіба не можна потім пройти педагогічні курси, аби мати змогу працювати вчителем?

мені здається Ви заплутались. Якщо Ви хочете стати вчителем, то Ви маєте вступати на
014.04 Середня освіта (Математика) або 014.08 Середня освіта (фізика та астрономія). тоді Ви станете саме шкільним вчителем математики або фізики. Звісно можна вступити на бакалавра на стеціальність 111 Математика чи 113 Прикладена математика, і стати саме математиком (не вчителем) або 105 Прикладна фізика та наноматеріали чи 104 Фізика та астрономія, і стати саме фізиком (знову ж таки не вчителем). А вже після того вступити на 014.04 або 014.08 в магістратуру. Таді після закінчення магістратури Ви матимете 2 спеціальності: і математика і вчителя математики (якщо оберете математику)

1 Вподобання

Дякую велике за відповідь❤. Хотіла б ще з’ясувати, чи можна, наприклад, спочатку стати вчителем математики, а потім пройти курси ще й фізики, щоб викладати такі предмети

Можна. А можна закінчити бакалаврат на вчителя математики, а магістратуру на вчителя фізики

1 Вподобання

Галино, дуже вдячна Вам за докладні відповіді і за те, що не полінилися мені відповісти.

Мені так казали.
Ну це все дуже залежить від директора. Я, наприклад, бакалавр закінчила з комп’ютерної спеціальності і хотіла йти в школу вчителем інформатики. Мені відмовляли школи, бо не було педосвіти. Хоча я й запитувала про “Школу молодого вчителя”, казали- тільки вступай в пед. Тоді я великими зусиллями вступила до магістратури на Середню освіту. Поки здавала іспит на фізмат пройшла 9 кіл пекла.
Принесла довідку про зарахування в школу, пройшла додатково сертифіковані курси для вчителів на 300 годин.
Але й тут вийшло западло.
Мене взяли в школу вчителем, але використовуючи нововведення “Школа молодого вчителя”. Це нова реформа, де вчителем може бути будь-яка людина з вищою освітою, не обов’язково педагогічною. Тобто мені дали наставника, який отримує за мене кошти і домогає стати вчителем. Виходить і вступати в пед було не обов’язково, бо цьому директору було на освіту байдуже, йому треба було лише закрити вакансію.
Але й тут є нюанс. Коли йдеш працювати в школу без педосвіти, то будеш отримувати навіть менше ніж прибиральниця. За ставку буде 5000.
Наприклад, у нас в школі є молода вчителька історії, яка на рік старша мене, має стільки ж годин скільки у мене, працює лише рік, але є пед диплом бакалавра. Ми перевірили різницю наших зп: надбавки, зошити, кабінети - усе. Навіть рік педстажу врахували. У неї більша ЗП тому що вона як кваліфікований спеціаліст, а я наче прибиральниця, яку поставили на заміні вести уроки.
І навіть не посперечаєшся, бо тільки студентка педу без стажу. Ще й фізмати знущаються в навчанні з цих “залишків” ентузіастів, які йдуть в професію вчителя.

Тому спробуйте попитати директорів, хто готовий взяти за програмою молодого вчителя чи пройшовши якісь курси. Зараз наче вчителів не вистачає, але пенсіонери позасідали- не прогонеш, а з молодих душу рвуть.

1 Вподобання

Несправедливо, що у нас не завжди цінують спеціалістів, які бажають працювати і приносити якісні знання, як Ви та інші спеціалісти, що знають свою справу. Інколи заради мети потрібно отримати гіркий досвід, що є не дуже позитивно. Бажаю Вам успіхів у вчителюванні та поваги збоку керівництва, учнів та колег.

Дуже приємно це чути🥰Дякую. Вам теж бажаю здійснення усіх планів та гарної улюбленої роботи☺️

1 Вподобання