Вступ на другу освіту (заочно)

Вітаю. Навчаюсь у ВНЗ за спеціальністю 014.08 Середня освіта (фізика), закінчив перший курс. Бажаю вступити заочно до свого університету на другу спеціальність 014.05 Середня освіта (біологія та здоров’я людини). В приймальній комісії мого ВНЗ кажуть, що мені не потрібно подавати електронну заяву через ЄДБО, бо я вже у них навчаюсь. Нібито, мої документи з одного деканату передадуть до іншого, і я таким чином вступлю, ще й одразу на другий курс заочного відділення. Скажіть, це дійсно так? Чи процедура вступу у моїй ситуації інша? Бо мені здається, що я маю подавати заяву як у минулому році, через ЄДБО

Не займайтесь дурницями, краще зекономте кошти та нерви і поступіть на магістратуру на цю спеціальність перехресним вступом.
А щодо Вашого питання, то деканату видніше, тому Вам сказали правду

1 Вподобання

Так, вступ у Вашому разі справді по співбесіді. Ви не на перший курс вступаєте, на заочне на контракт, ЄДБО це не дуже цікавить.

Щиро вдячний Вам за відповідь!

У нас правила вступу щороку міняються нажаль, немає гарантії, що через три роки, коли топікстартер матиме диплом бакалавра, перехресний вступ ще буде доступний. Заборонили перехресний вступ на право, так само можуть вчинити з будь-якою іншою спеціальністю. До того ж ціна контракту через три роки може бути вище, ніж зараз.

Перехресний вступ на право був заборонений завжди, а тут мова йде про одну і ту ж спеціальність, але різну спеціалізацію. На вчителя перехресним завжди поступали, ще за епохи мамонтів і ОКР спеціаліста.

Законопроєкт про заборону перехресного вступу на право зробили лише в 2020, а в 2021 вже застосували на вступній кампанії.
Я власне мала на увазі, що умови вступу переважно погіршуються, а не покращуються і якщо є час і можливість вступати зараз, треба вступати. Випускників коледжів змушують здавати ЗНО разом зі школярами, хоча ще кілька років тому можна було вступити за співбесідою/фаховим випробуванням. ОП, на якій я на другій вищій навчалась, зараховувала на 3 курс, а з минулого року почала зараховувати лише на 2.

1 Вподобання

Це ніяк не стосується перехресного вступу, який був завжди. Та сама “перекваліфікація спеціаліста” завжди давала право з економіста стати педагогом. Ми інтегровані в Болонську систему, а там перехресний вступ - це класика, у них по 2-3 вищі освіти за декілька років.
Думаю, що ще трохи - і в нас, як у Америці, будуть присвоювати кваліфікацію на підставі того, що вивчав студент, а не на що він поступав.