Отримати Атестат з відзнакою

Доброго дня. У 2021 році я отримала свідоцтво про ПЗСО на базі медичного коледжу. Згідно з поточною успішністю середній бал 11,2. Тобто оцінок нижче 10 в атестаті не маю. Натомість коледж не замовив “Свідоцтво з відзнакою” (причина наразі невідома). Тоді ніяких погоджень та відмов від “Свідоцтва з відзнакою” не заповнювала. На сьогодні вступаю за кордоном (Німеччина) і “Свідоцтво з відзнакою” (окрім середнього балу) підвищить шанси на Вступ. Яким чином я можу вимагати у медичного коледжа своє законне “Свідоцтво з відзнакою”? Дуже дякую за відповідь!

Про ПЗСО дають не свідоцтво, а атестат.
Атестат з відзнакою видають медалістам. Коледжі не видають медалей, лише заклади середньої освіти цим уповноважені.

Я ціную Вашу особисту думку. Але буду дуже вдячна, якщо Ваша думка буде підтверджена посиланням на конкретну постанову. До слова, “Атестат” - видавався до 2018 року. З 2019 року всі заклади видають СПЗСО. Ми поки що знайшли пояснення, що законодавчо між СПЗСО школи та коледжу різниці не передбачено.

1 Вподобання

Я б не був у цьому так певен адже цитую “ПОЛОЖЕННЯ про золоту медаль “За високі досягнення у навчанні” та срібну медаль “За досягнення у навчанні”” : 2.4. Учні, які продовжують здобувати повну загальну середнютосвіту в професійно-технічних та вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації, за умови дотримання пунктів 2.1, 2.2 цього Положення нагороджуються Золотою та Срібною медалями.

Рішення про нагородження Золотою або Срібною медаллю випускників професійно-технічних та вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації, що надають повну загальну середню освіту, приймається педагогічною радою, погоджується з відповідним органом управління освітою і затверджується наказом керівника навчального закладу. { Абзац другий пункту 2.4 розділу II в редакції Наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 528 ( z0750-12 )
від 03.05.2012 }

А коледжі, якщо я нічого не плутаю, належать до закладів ІІ рівня акредитації . І те, що нам невідомі факти видачі свідоцтв з відзнакою, а отже золотих та срібних медалей з практики, не означає, що вони цього не можуть робити.

Я знаю, що моїй родичці не видали медаль у медколеджі в 2015 році, типу не уповноважені. Тепер буду знати, що їй набрехали. А у неї середній бал був 12 (12 зі всіх предметів).

Ви мене звісно вибачте, але наказ, на який Ви посилаєтесь втратив чинність. Так само, як коледжі вже давно не є закладами вищої освіти І-ІІ рівня акредетації. Наразі вони є закладами передвищої освіти. Наказ МОН від 17.03.2015 #306 говорить “нагородження золотою медаллю… Є видом стимулювання випускників навчальних закладів системизагальної середньої освіти”! Ніяких закладів профтех освіти або фахової передвищої в цьому положенні немає

1 Вподобання

Документ z0354-15, чинний, поточна редакція — Редакція від 17.07.2020, підстава - z0590-20

Щиро дякую за конкретну, грунтовну та вичерпну відповідь. Тепер я точно знаю, що в коледжі часто існують порушення стосовно видачі СПЗСО. Питання наразі залишається актуальним. Якщо, не зважаючи на оцінки вище 10 з усіх предметів, педагогічну Раду не було зібрано та питання стосовно атестатів з відзнакою не вирішено у 2021 році, чи є можливим це зробити зараз, у 2023 році? Звісно, ланцюг адвокат-скандал-суд є ефективним, проте не оптимальним шляхом вирішення стуації. Можливо, є більш лояльні та ефективні механізми? В директорат коледжу телефонували… Спочатку вони трохи перелякалися, а тепер відразу кидають трубку, коли мій голос чують…

Свідоцтво видається один раз в житті. Ніякого механізму щодо його зміни не існує.Тим більше, що наскільки я пам’ятаю у 2021 році для отримання свідоцтва з відзнакою мали здавати ДПА, яке було скасоване через ковід, але стало обов’язковим саме для медалістів та тих вступає за кордон (бо в них відмовлялись брати свідоцтво, в якому проти ДПА стояв запис “скасовано”). Хоча можливо я й плутаю, і це було в 2020 році. А раз немає такоє процедури, то замінити можна лише судовим рішенням.

1 Вподобання

У мене виникла наступна ідея: спробуйте заявити про втрату атестату; в такому разі ви маєте право замовити його дублікат, попередньо узгодивши питання, яке вас так хвилює з навчальним закладом. Мають піти на зустріч.

Як Ви собі це уявляєте? їй видадуть те саме свідоцтво. Для того аби в нього змінився статус, мають бути внесені зміни до єдбо. Видачею дублікату хіба можна змінити статус звичайного свідоцтва на свідоцтво з відзнакою?

2 Вподобання

Якщо права дійсно були порушені і навчальний заклад не захоче доводити справу до суду, то хто зна, тут потрібна юридична консультація , а не наші з вами відповіді.