Яка нормальна кількість балів ЗНО для вступу на контракт потрібна в 2023 році

Я пройшовши нмт вжахнувся від отриманих результатів але чиючи те як здавали інші я починаю плутатися і ставити такі питання :можливо я здав нормально ? Яка середня статистична кількасть балів? Чи просто зможу я вступити в цьому році.
Якщо хтось може дати відповідь хоча на одне питання буду дуже вдяним.
Та прошу допомогти зрозуміти чи достатньо 168 балів по укр мові , 159 балів по математиці та 154 балів по хімії для вступу на контракт у НЕ медичний ВНЗ у 2023 році (завчасно дякую).

1 Вподобання

Баллы не такие уж и низкие. Даже для бюджета ) Зависит от выбранной специальности.
А выбор поступления на контракт доводит вероятность поступления в подавляющее большинство украинских вузов на подавляющее большинство специальностей - до 99.9% :slight_smile:
Дело в том, в том, что даже в самые загруженные года у большинства вузов на контракт были всегда - недоборы. Огромное количество заявок (ведь можно подавать сразу несколько), бешенные конкурсы…
Но как только заканчивался конкурс на бюджет - по этим поданным сотням (а иногда и тысячам) заявок - на контракт являлись единицы!
Нет, есть (были) такие “престижные” вузы и “престижные” специальности, где вузам удавалось принимать абитуриентов под завязку. Например - журналистика в Гринченко, 2021й. Но это - редкость. Тем более - сейчас.
В большинстве случаев, например, на какую-то специальность вуз может принять 60 человек, у него есть возможность принять 20 человек на бюджет. Проходит конкурс на бюджет, есть 20 бюджетников. А потом вуз месяцами ждет тех, кто явится на контракт, и, в конце концов, будет хорошо, если вуз примет еще ДЕСЯТЬ человек на контракт! Мог принять 60 - принял всего 30. А это значит, что если бы пришел 31й с положительными (такими, как у вас) баллами, и был готов подписать договор и оплачивать свою учебу - его бы с радостью приняли! :slight_smile:

Итак, что делать, чтобы убедиться в своих шансах?
Идете на сайт ЕДЕБО по поступлению, в статистику прошлых годов (“Попередні роки”), ищете нужную специальность и нужный вуз - смотрите, какой в том году был лицензионный объем (сколько могли принять), и сколько реально набрали.
Например:
Ліцензійний обсяг - 250
Зараховано на бюджет - 184
Зараховано на контракт - 5

Могли принять 250, приняли - 189. Могли принять еще 59 контрактников… )

Таким образом, немного анализа по прошлым годам - и можно смело смотреть в будущее )

1 Вподобання

У вас не такі і погані бали! У деяких НЕ столичних та деяких вишах, які розташовані НЕ на Заході України, у вас є можливість навіть на бюджет вступити. Запрошуємо на навчання до Запоріжжя)

А які спеціальності власне Вас цікавлять? Якщо це не правознавство, журналістика чи програмування, то у Вас хороші шанси потрапити на бюджет. Якщо оберете аграрні спеціальності, машинобудування чи педагогічні (але не англійську філологію), 99% потрапите на бюджет. Подивіться на прохідні бали на бюджет минулого року на спеціальність, яка Вас цікавить. Після цього врахуйте, що за поточний рік багато абітурієнтів, скориставшись війної виїхало закордон і в українські виші вже не вступатимуть. Також абітурієнти чоловічої статі, яким ще немає 18, активно використовуватимуть це аби виїхати закордон і вчитись там.
Тому у Вас цілком нормальні шанси вступити в більшість вузів України на бюджет.

Для чого Ви пишете цю маячню? В медичний ВНЗ з такими балами на бюджет не пройдеш.

На контракт з такими балами з руками і ногами візьмуть.

2 Вподобання