Освіта вчителя хімії

Доброго вечора! Підскажіть будь-ласка, йду працювати вчителем хімії, попередня освіта магістр ( лікар ветеринарної медицини) хочу здобути освіту за напрямом ( педагогіка середньої школи з можливістю вчителювати у закладах загальної середньої освіти)питання полягає в тому, що краще йти за фаховим напрямом ( хім фак) чи освіти педагогіка середньої школи достатньо?

Цитата питання полягає в тому, що краще йти за фаховим напрямом ( хім фак) чи освіти педагогіка середньої школи достатньо?

Що таке “педагогіка середньої школи”?
Є лише “педагогіка вищої школи”, спеціальність 011 Освітні, педагогічні науки.
Якщо Ви маєте на увазі програму підготовки 014.06 Середня освіта (Хімія), то це освіта вчителя хімії. Є ще просто освіта хіміка за спеціальністю 102 Хімія з присвоєнням конкретної спеціалізації (залежно від ВНЗ).
У кожному ВНЗ є своя калібровка факультетів. Може бути педагогічний факультет, де зібрані просто всі спеціальності, де згадується слово “педагог”: олігофренопедагогіка, соціальна робота/педагогіка і т.д. Той самий педагогічний факультет у непрофільному закладі вищої освіти може збирати взагалі всі педагогічні спеціальності, якщо це, наприклад, технічний університет, де готують інженерів. Може бути факультет середньої освіти, де зібрані всі спеціальності вчителів школи. Може бути розподіл по галузях, наприклад, хіміко-біологічний факультет, де зібрані зовсім різні спеціальності - наукові та вчительські, по типу 014 Середня освіта (хімія чи біологія), 102 Хімія, 091 Біологія. Може бути просто природничий факультет, де буде хімія, біологія, фізика, географія і що тільки.
Тоді виникає питання: Ви збираєтесь поступати на факультет чи на спеціальність? Якщо Ви плануєте викладати (вчителювати) в школі, то Вам необхідна саме педагогічна освіта для встановлення вищого тарифного розряду та в подальшому категорій.
Ось Вам фільтр вступу на 014 Середня освіта в 2022 році. Можете ознайомитись з рейтинговими балами, пропозиціями ВНЗ, вартістю навчання. https://abit-poisk.org.ua/specialities2022/?year=2022&regions=&okrs=4&education_forms=extramural&branches=01&directions=014&subjects=&univers=&state=0&price_from=0&price_to=0
На жаль, відкалібрувати виключно хімію неможливо.

Вы лучше сначала один год поработайте с тем дипломом, что есть. А по окончании учебного года примете решение: надо ли вам ещё получать педагогическое образование или нет? Мало ли что? Вдруг не понравится такая работа? Чтобы потом не жалеть о напрасно потраченных времени и средствах.

Так ви вірно написали що є спеціальність 011 освітні педагогічні науки , а вже освітня програма педагогіка середньої школи.
Мене цікавило чи достатньо мати педагогічну спеціальність задля введення саме предмета хімії.

Для того, щоб бути вчителем-предметником у школі, підійде будь-яка вища освіта за будь-якою спеціальністю. Різниця полягає в тарифному розряді та перспективі присвоєння категорій. Вчителі без педагогічної освіти (і якщо їм не присвоїли кваліфікацію вчителя) не мають права атестуватися на встановлення категорій.
Тобто для кар’єри в школі і безпроблемного вчителювання треба саме педагогічна освіта, що у Вашому випадку успішно реалізується вступом на 014 Середня освіта (Хімія).
Якщо ж поступати просто на 102 Хімія, Ви не будете вчителем хімії, а лише науковим хіміком. Толку з цієї освіти в школі ніякого - у Вас вже є така освіта ветеринара, яка не вважається педагогічною. Якщо Ви на 100% впевнені, що школа - це Ваше покликання, то поступайте сміливо на 014.

Якщо я здобуду освіту" педагогіка середньої школи" то по диплому маю можливість виконувати професійну роботу :
2320- викладач закладу середньої освіти
235- інші професіонали в галузі навчання
2351- професіонали в галузі методів навчання.
Як я розумію пункту 2320 ( це вже педагогічна освіта) достатньо для змоги викладання предмету хімії
та отримання змоги атестування категорії та тарифного розряду ? Дякую за ваші відповіді :bouquet:

Уже давали відповіді на всі ці питання. :blush:

  1. Немає спеціальності “педагогіка середньої школи”. Є галузь 01 Освіта і спеціальність 014 Середня освіта (за спеціалізаціями), за якою здійснюється підготовка вчителів.
    «Змінами та доповненнями № 3» КП, затвердженими наказом Мінекономіки від 02.09.2015 № 1084, з 1 листопада 2015 року змінили професійні назви робіт: — Вчитель середнього навчально-виховного закладу на вчитель загальноосвітнього навчального закладу з кодом КП 2320.

Тут є табличка з галузями освіти та спеціальностями. Можна наглядно зрозуміти, що 01 і 10 галузі - це зовсім інші напрями підготовки хіміків. Перелік галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти - Вища освіта

  1. Педагогічна освіта дає змогу вчителю атестуватись та отримувати категорії.