Звільнення вчителя під час не добору учнів на 1 клас

Добрий день. На навчальний рік 2023-2024 скоріш за все набереться тільки 1 клас, а випускається у 2023 році два класи. Кого повинні звільнити. Вчитель який працює в цій школі 12 років, має дитину з інвалідністю, заміжня. Чи вчитель, який працює в тій ж школі 16 років, не заміжня, має дитину 18 років яка навчається в університеті?

Ну теоретично : швидше першу, оскільки друга є єдиним годувальником в сім’ї. Але взагалі краще обом знайти роботу. В будь-якому випадку у 1 класі тижневе навантаження більше 18 годин, тож можна якісь предмети виділити для викладання та довантажити годинами як вихователя (якщо звісно є гпд)

3 Вподобання

У 1- му класі немає ставки, тільки 17 годин. ГПД ведуть всі вчителі початкової ланки. Тому свої 0,5 ГПД ніхто не віддасть.
Потрібен номер закону, або хто стикався з такою ситуацією.

Я теж схиляюсь до думки, що залишать другу. В першої менший стаж + закон забороняє звільнення матері-одиначки, в якої є дитина-інвалід. А тут є чоловік, відповідно під закон ця вчителька не підпадає.

Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (та у разі надання відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи роботодавця не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (стаття 184 КЗпП України).

Читайте уважно закон.

“свої ніхто не від віддасть” - це дурня. Вони не чіїсь. Директор зобов’язаний тих, хто працює на повну зайнятість забезпечити лише ставкою. Все інше - за наявності можливості. Жодного іншого закону ніж Кодекс законів про працю не існує. А на практиці вирішується по різному.
щодо 17 годин - не зрозуміла. Ось типова програма (https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-1-4-klas/2022/08/15/Typova.osvitnya.prohrama.1-4/Typova.osvitnya.prohrama.1-2.Savchenko.pdf) там в 1 класі 22 години. Якщо іноземну викладає мовник, то 20 годин. І в цілком можливо іншому вчителю виділити в класах початкової школи (в усіх з 1 по 4) виділити. наприклад технології і мистецтво або фізкультуру. Тобто, при бажанні директора можна працівників забезпечити обов’язковим навантаженням. Бо якщо у інших вчителів початкової школи більше ставки навантаження, то скорочення буде незаконним

2 Вподобання

4 години на тиждень математики, навчання грамоти по 4 (8), 3 години на тиждень ЯДС, 1 година Дизайну і технології, 1 година образотворчого мистецтва. Всього 17 годин.
Дякую за інформацію.

Доброї ночі.Назбирали 1 перший клас,а а маємо два вчителя.Клас віддають молодому вчителю з 4 річним стажем. Вчитель вищої категоріїї з 30 річним стажем залишається без роботи. Рішення прийняла адміністрація на підставі заяв батьків.На всі питання ніякої конкретики. Хоча законом не прописано, що це вирішують батьки.Куди звертатися?

А чому треба кудись звертатись? Ну в будь-якому випадку когось мають звільнити. То чому не Вас? Стаж тут ролі не грає. Є категорії працівників, яких не можна звільняти (в кзоті), як я розумію, Ви до цієї категорії не відноситесь, бо інакше б години віддали Вам.

Батьки якраз вирішують

ст. 42 КЗпП Кодекс законів про працю Ук... | від 10.12.1971 № 322-VIII
у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці …