“Образовательно-научная программа” - это больше фикция, чем конкретная польза. Например, в ДОНБАСЬКА ДЕРЖАВНА МАШИНОБУДІВНА АКАДЕМІЯ есть обе магистратуры (1 год и 4 мес; 1 год и 9 мес) по специальностям 122, 123 и 151. Если кому-то хочется поучиться на полгода дольше на бюджете и пополучать стипендию - почему бы и нет?
Я прекрасно знаю про постулления в другие вузы, на неродственные специальности и без лишнего семестра и т.д. Просто факт к вашему сведению, что есть разные варианты. И перед тем как мне советовать пользоваться поисковиком, лучше начать с себя.
Так Ви написали неправдиву інформацію, що там довший термін навчання саме через неспорідненість професій. А там довший термін навчання, бо присвоюється додаткова кваліфікація, на яку треба підготовка, це і пише в описі програми. На неспоріднені професії ніяка додаткова підготовка не треба. Це я і намагаюсь пояснити, бо сама поступала тричі (один раз передумала). В дужках може будь-що писати про спорідненість чи неспорідненість, це по факту не відіграє ніякої ролі, бо на магістратуру йде вступ на 1 курс, а не як 5 чи 6 курс, і програма співпадає для всіх, хто на неї поступив. Не може студент “спорідненої” вивчати зовсім інше, що й студент “неспорідненої”, бо їм присвоюють ту саму кваліфікацію на підставі пройдених дисциплін.
Ось тут та сама освіта - вчитель початкових класів - тільки нема додаткової професійної кваліфікації по типу вчителя музики чи фізкультури, тому термін навчання менший. І нема такого, щоб інженер-механік поступав і вчився довше, бо йому треба щось там ще доздати з бакалаврату, як Ви писали вище
Это с 2022 г. нет, а раньше было, и для инженеров тоже. Только это, если так можно выразиться, - скорее по желанию, ведь легко было найти другой вуз со стандартными 1 год 4 мес (1 год 5 мес).
Я сам несколькими годами ранее изучал такую особенность. Посмотрел в учебном плане университета им. Лазаряна - а не поучиться ли мне на год дольше чтобы стать ещё умнее? И решил не поучиться. Ладно там ещё “компьютерная инженерия”… Но ОЧЕНЬ интересно, а как вы представляете сразу стать магистром в отрасли локомотивного хозяйства или железнодорожных сооружений, ничего не зная об этом из программы бакалавра (поступая с совесем неродственного бакалавра)? “Изучить самостоятельно и сдать экзамен по специальности” - как это ныне называется уже пробовали, не получилось. Зато у знакомого получилось со специальностью “Інтероперабельність та безпека руху на залізничному транспорті” (со сроком обучения1 год 4 мес; не захотел тратить лишний год) потому, что заметно легче, чем самому “изучить сооружения”, хотя он на тот момент работал мастером бригады путейцев (а тем более - самому изучить тепловозы/электровозы). Я, как уже упоминал, работал в этой сфере - заполнял документы по перевозке опасных грузов; на локомотивы и сооружения я изначально и не претендовал, просто привёл пример, что не всё бывает так просто со сдачей “экзамена по совершенно не родственной специальности”.
Це залежить від забаганок ВНЗ. Поступала в 2019 році у національний ВНЗ на магістратуру дуже далекої спеціальності. Здала ЄВІ, фаховий і ще додатковий фаховий з 2 турів: один був у комп’ютерному класі (якісь дурні тести по розрахуванню пільг, пенсій), а потім був письмовий тест з економіки (де знаходиться якийсь там завод і хто ввів такий-то термін). За результатами пройшла на бюджет, але мені підробили заяву і замалювали коректором “галочку”, що я претендую навчатись за державні кошти. Протягнули свою з бакалаврату на моє місце. Але що поробиш, таке життя)
1 рік 4 міс вчилась разом з усіма. Хоча в інших ВНЗ була ця ж програма на 1 рік 5 міс розрахована, типу в січні випуск)
Є спеціальності, де не можна поступати перехресним по закону. Це право, медицина і т.д.
А є такі, де сам ВНЗ встановлює свої вимоги до освіти вступника на перехресний. Раптом Ви геній і опанували програму? То ж таке буває. Є дуже інтелектуальні люди, які сильні в точних і гуманітарних науках. В союзі колись був екстернат. Мій дідусь так 2 ВНЗ закінчив за пару років - фізмат в академії і військове училище на офіцера. У нас зараз така можливість реалізована магістратурою, і це дуже класно. На бакалавраті є цикл обов’язкових дисциплін по типу історії чи мови, і воно вчиться всюди. Є обов’язкові для конкретної спеціальності. Все решта - вода, якою заливають навчальний план, щоб набрати кредити і дати педагогам навантаження. То навіть вступ на бакалаврат на 2-ий курс не відіграє якоїсь великої ролі в опануванні професії, бо там половина предметів - це переливання з пустого в порожнє. Більшість студентів на повторний бакалаврат поступають заочно, бо працюють. Самі розумієте, що студент і так сам те все опановує, вникає. Магістратура дійсно виручає, бо є програма вступних випробувань і вимог до знань вступника, можна підготуватись по конкретних предметах, навіть піти до репетитора, і це буде набагато дешевше, чим повторно вчитись на бакалавраті. І поступаєш на магістра, зекономивши час і кошти. Особливо актуально це для тих, хто працює педагогом і хоче закінчити менеджмент шкіл, чи для тих, хто є лікарем і хоче здобути освіту менеджера по закладах охорони здоров’я. Тобто 1.5 роки - і ти вже маєш другу вищу освіту, а не вчишся з бакалаврату… Є і тупенькі, які поступають з 0 багажем знань і складають негативне враження про перехресний вступ, але таких людей - одиниці. Зазвичай тупі ледь осилюють бакалаврат. Ну, поступило тупе перехресним вступом на чужу спеціальність, відучилось… Так воно ж нічий хліб і не забере, бо кому тупе треба на роботі, а кошти заплатило і трошки допомогло ВНЗ з фінансуванням. А якщо мажорчики всякі так вчаться, то їх явно татусі до себе в бізнес пристроять.
Я ще по собі скажу, що зовсім нічого не пам’ятаю з того, що вивчала, коли вчилась на соціального педагога. Воно все зовсім не треба для професії. Базові знання є, психологічні знання є, а от дати якихось там законів, якісь там терміни… Все воно забулось. Пам’ятаю тільки, що педагогіку заснував Ян Амос Коменський. Уявляю, як заходжу в клас проводити тест на схильність до суїциду і розказую дітям, хто заснував педагогіку або коли Макаренко видав свою першу працю. Чи звідки родом Сухомлинський🤣 Я впевнена, що більшість людей навіть не згадають половину дисциплін, які вивчали. Тому це ще один аргумент на користь перехресного вступу. Все воно вилітає з голови, коли ним не користуєшся.
Абсолютно погоджуюсь з тобою. Справді, більшість предметів — це просто вода для кредитів. І те, що ти потім реально використовуєш — можна вивчити швидше й точково. Перехресний вступ — нормальна опція для розумних людей, які самі працюють над собою. А ще я зараз реально хочу пити. Просто. Організм просить. Пішов пити воду зі склянки, бо слинка тече. До речі, я замовляю тут — https://skandinavia.com.ua/ua/.
Доброго дня! Допоможіть розібратись, який освітньо кваліфікаційний рівень повинна вказати, якщо диплом отримала в 1990 році. У мене не написано ні спеціаліст, ні магістр.
Чому виникло питання: так у мене вища освіта, але йще треба вибрати спеціаліст або магістр. В Законі про вищу освіту написано вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра; Але цього відділу кадрів недостатньо
Закон про Вищу освіту, Розділ XV, Пункт 2, підпункт 2:
”вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра”
Якщо відділу кадрів не вистачає чіткого формулювання в законі, то виникає питання щодо рівня вже їхньої освіти та відповідності посаді, яку вони обіймають.
Недотримання законів може кваліфікуватися за зовсім іншими законами. У даному випадку — як службове або адміністративне правопорушення. Десь так. Ваш відділ кадрів повинен або погодитися з законом, або надати вам письмову відмову з певної причини. Якщо ні того, ні іншого не відбувається — повертаємося до питання про правопорушення.
Можна одразу звертатися до адвокатів.
А чому Ви вирішили що совітські дипломи давали рівень спеціаліста? Запитувач не вказав що має диплом рівня спеціаліст. Він просто вказав що написано кваліфікація економіст. Це вже більш пізні дипломи мали рівень бакалавра,спеціаліста чи магістра. Тож,на мою думку, в даному випадку кадри мають звернутись в МОН за роз’ясненнями. Бо оце “повна вища освіта” - дуже розмите поняття, яке діяло лише в певному законі (вже не чинному).
Навіть в совітські часи диплом інституту на державного університету (яких було диниці) різнився, то я розумію кадровиків,які готові диплом інституту трактувати як рівень бакалавра, а університету - як диплом спеціаліста (магістра).
Подивіться на технікуми/коледжі. В совітські часи це трактувалось як середня-спеціальна освіта. Потім (не сіло, не впало) стало вищою освітою І рівня, зараз знову виведено з системи вищої освіти і трактується як передвища освіта (ну, тобто ближче до поняття,яке було колись). Тому без чіткого роз’яснення МОН тут не обійтись.
”вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра”
Тому що - “повна вища”. Якщо питаючий не має повної вищої, тоді - так, чого ж це я вирішив
Але якщо має, тоді - спеціаліст. А зараз - магістр. Так у законі написано )