Що дозволяло призначати студентів останніх курсів на посади, які передбачають наявність ВО

Доброго дня. Наприкінці 90х та у “нульові” роки студентів останніх курсів ВНЗів установи та організації призначали на посади, які вимагали наявність вищої освіти. І це не вважалося порушенням. Часто їх призначали з позначкою в.о., а іноді і без. Чим на Вашу думку могли керуватися? Нові кадровики не знають відповді. Максимум що кажуть - був кадровий голод, і це не було порушенням. А може хтось знає якийсь нормативний документ, який дозволяв прирівнювати студента останнього курсу до особи з вищою освітою. Дякую.

Доброго дня, є посадові інструкції на підприємствах, наприклад в нас на заводі у вимогах до посади інженер, було зазначено, що необхідна освіта спеціаліст, бакалавру не можна було її займати, ніхто не може пояснити чому))
Просто люди HR або кадровики не знають реалій, і Ви нічого не вдієте) Вони можуть визначити що їм треба ступінь доктора Phd і все)
Якщо, Ви про держ установи натякаєте, то там для провідного спеціаліста є вимога - ступінь бакалавра або аналог ступеня асоціата.

таких документів (щоб студентів прирівнювати до тих, хто вже має освіту) ніколи не існувало. Якщо брали, то не на постійне місце роботи, а за договором на навчальний рік, як виключення через брак кадрів. Але до чого тут 90-ті? Вам що зараз виписують порушення за ті роки? Чи Ви взяли людину в 90-ті на постійне місце роботи, а вона так і не завершила навчання, і її досі не звільнили?

1 Вподобання

Трошки інше. Людина тоді була призначена на повноцінну посаду. А тепер коли підраховують стаж, то рахують з момента отримання диплома, а не факту перебування на посаді. Людина не згодна. І взагалі стало питання - як могли призначити без диплома? Хоча таких призначень було дуже багато в різних сферах з посиланням на “кадровий голод”. Але кадровий голод це не юридична категорія :wink:

1 Вподобання

Звісно людина не згідна. Ваша людина абсолютно права. Рахують стаж роботи на посаді

2 Вподобання

Але у пенсійного фонду на це власна думка. Вони рахують з дня отримання диплому :frowning:
І якась маячня вийшла. Посада одна, період перебування на ній безперервний, але частина перебування на ній не зарахована в спецстаж, а частина зарахована.

Але ж людина зі своєї зарплатні здійснювала відрахування в пенсійний фонд весь час, і коли мала диплом і коли ще не мала, дивно, що пенсійнийфонд ігнорує цей факт.

2 Вподобання