Третій предмет на вибір

Якщо дитина добре володіє німецькою і хоче вступати до медичного вишу, то чи можно буде вибрати іноземну мову замість біологіі?

Звісно, що не можна! Як така маячня приходить в голову? Яке відношення іноземна мова має до медицини? У медичні біологія - це профільний.

А чому не можна, якщо третій на вибір абітурієнта, то чому не можна вибрати той, де ймовірнійсть найвищого балу більша? Не сказано, що третій на вибір закладу освіти, а на вибір абітурієнта, тобто чому не можна вибрати предмет, який знаєш найкраще? Якщо дитина може скласти німецьку на 200, а біологію на 170, то хіба не можна скористатись такою можливістю вибору?

Ви щось таке дурне запитуєте, ніби з розряду питань “чому земля кругла” чи “чому на траві роса”.
Кожна спеціальність має 2 обов’язкові предмети (мова і профільний) + третій на вибір дитини з тих, які конкретно стосуються спеціальності.
Я знаю, що в мій рік вступу у медичні заклади були ЗНО-предмети мова/біологія/хімія/фізика.
Яке відношення німецька мова має до медицини? Може, краще зосередьте зусилля на вступі на філфак, ніж пхайте дитину туди, куди вона не може дотягнутись знаннями. Бо якщо вловлювати вашу логіку, то у випадку, якщо у вас там майстер спорту, третім предметом для освіти лікаря має бути вступне з фіз.підготовки, бо дитинка добре бігає.

1 Вподобання

Так я не розумію, сказано ж, що на вибір абітурієнта, тобто який предмет - неважливо. Де написано, що треба вибрати тільки за профілем? Де таке написано?
Минулого року була історія третім предметом, яка також не була профільним предметом, але на медичний приймали. Цього року за вибором абітурієнта, тобто вибрати не по профілю не заборонено. Якщо я помиляюсь і десь вказано, що це неприйнятно - вкажіть будь ласка!

І до речі, не мова і профільний, а мова і математика обов’язкові. А профільний, чи ні третій - на вибір абітурієнта. Я так зрозуміла.

Зателефонуйте у ВНЗ і дізнайтесь, чи були якісь зміни. Скільки існувало ЗНО, стільки років для вступу у медичні ВНЗ були завчасно встановлені тематичні предмети, без іноземних мов і т.д.

Ви знов плутаєте ЗНО і сьогоденні реалії. Цього року умови не такі, як були в минулих роках, тим паче тоді, коли було ЗНО. Цього року третій - на вибір абітурієнта. Тобто можна вибрати німецьку для вступу на медичну спеціальність. Або ж біологію для вступу на філфак. Хто знає, можливо дитина хоче бути перекладачем, але в школі іноземну мову не вивчила на достатньому рівні, а біологія краще йде, не дивлячись на те, що дитина не хоче пов’зувати своє життя з біологією і медициною. Бувають і такі випадки. Хіба не може вибрати предмет, в якому вона сильніша?

Я не маю на увазі, що біологія не подобається. Подобається, але питання в тому, де вона краще за все може себе проявити. Дитина може мріяти про перекладацьку діяльність, ала не знати на високому рівні іноземну мову, бо, наприклад, вчитель погано подавав матеріал, а з біології був гарний вчитель і дитина добре орієнтується в матеріалі, то вона може вибрати біологію просто задля того, щоб конкурсний бал був вище. Питання тільки в конкурсному балі, як зробити його вище, а не в тому, що дитина погано знає матеріал. Головне - бажання, а знання прийдуть в процесі навчання. Що поганого, якщо дитина складе німецьку при вступі на медичну спеціальність? Це ж, навпаки, тільки плюс. Тому що здатність до мов також важливо для медика, як і для будь-якого іншого спеціаліста. Що в цьому поганого? А ви так реагуєте, ніби знання мови якийсь неприйнятний нонсенс для спеціаліста :rofl: Я бачу в цьому тільки плюс.

Ви не вказали, коли саме плануєте поступати, але при цьому кажете, що я щось плутаю і живу вчорашнім днем, бо вже змінили умови вступу і блабла. То хочу поставити вас перед фактом, що саме ви написали про максимальні 200-балів, а це система ЗНО, бо в НМТ максимальний бал за предмет - 30.
НМТ введені на період війни, були в 2022 році вперше. Ніхто не знає, які умови вступу будуть через рік-два. ЗНО - це класика, перевірена більш ніж 10-річним досвідом. І воно повернеться, я впевнена, коли ситуація в країні покращиться.
Для вступу у медичні люди готуються роками, знаю це “не по наслишкє”, тому якщо ваша дитина в 9 класі і планує поступати через 2-3 роки, зараз доволі нелогічно ставити питання про умови вступу, які колись там будуть. Ну і починати готуватись до вступу в мед в 11 класі - ще більш нелогічно. За рік туди не наготуєшся, хіба на платну форму. Я так розумію, ви хочете саме на бюджет, тому і написали про 200 балів, з чого випливає, що ви починаєте готуватись завчасно. Або тільки почали чухатись за півроку до вступу, бо не розумію, як людина, що бажає поступити в мед навіть в 2023 році, може погано знати профільні предмети для меду, які були затверджені роками.

Я не писала, що дитина не готувалась. Навіть якщо і готувалась, це не значить, що цей предмет буде найкращим. Якщо є схильність до мов, то мови будуть, як не крути, кращими, але ж якщо є схильність до мов, то це ж не означає, що дитина мусить вступати тільки на філфак, чи не так?
Щодо балів: написала 200, бо не знаю як в цьому році оцінюватимуть. В минулому теж не було ЗНО, але блоки предметів виокремлювались і записувались за 200 бальною системою, тож написала так, як це повинно бути в ідеалі.200 балів - найвищий поріг.