Інженерія програмного забезпечення

Якщо Вам подобається, то все обов’язково вийде!
Дивіться. Як я зрозуміла за роки навчання, то різниця між 121 і 122 невелика, але вона є.
Інженерія ПЗ спрямована більше саме на програмування, кодування й поглиблення в програмне забезпечення. Наприклад, вивчають декілька мов програмування, ручне апаратне тестування, бази даних, мережі й сервери, архітектура ПЗ. Багато складних технічних моментів. Тут кодять ігри, додатки, сайти.
Комп’ютерні науки вивчають більш розгорнуту ІТ-сферу… Тобто всього потрохи. Трохи програмування, трохи веб-дизайну, трохи кібербезпеки, трохи проектного менеджменту.
Мені сподобалися комп’ютерні науки, бо в мене була можливість розібратися з різними видами ІТ-професій: веб, 3Д графіка, РМ, адміністрування, тестування, системний-бізнес аналіз. Інженерія ПЗ була для мене важчою, бо там, повторююсь, треба було дуже багато програмувати))

Підсумовуючи.
Якщо Ви впевнені, що хочете точно бути саме програмістом: обрати мову програмування й багато кодити –це інженерія ПЗ.
Якщо Ви невпевнені саме, чим хочете займатися в ІТ, та хочете отримати загальне уявлення про сферу ІТ, - то це комп’ютерні науки.
Особисто я спробувала і то, і то й прийшла до висновку: не важливо, яка спеціальність написана в дипломі. Ці обидві професії все одно передбачають ІТ. Чи бакалавр інженер програмного забезпечення чи бакалавр комп’ютерних наук, роботодавцю це не так вважливо. Навіть програміст може закінчити 122 і спокійно влаштуватися. Головне обрати конкретний напрям, поглиблюватися в нього, набиратися досвіду. Програмувати можна системні або прикладні додатки, сайти, 3Д графіку, ігри. Досить багато варіантів мов для вибору.

Але все одно, університет, як такий, не дасть достатньо поглиблених знань для професії й подальшого працевлаштування. Лише загальне уявлення про “що таке ІТ й з чим його їдять”. Ну і корочка диплому :grin:А вже студенти самі обирають і самі вже навчаються, хто як може.
За одеські університети нічого сказати не можу)) Можливо вони навіть кращі за столичні)
Так, все вірно, навчатися самому доведеться 100%. На жаль, українська система освіти в ВНЗ не передбачає підготовки до життя, реальної роботи. Тим паче конкретно програмування, яке змінюється і вдосконалюється з кожним роком. Вчити ніхто не хоче і не буде: “відкривай складний конспект, гугли і вчи сам”. А навіщо вчити конспект зі застарілою університетською інформацією, якщо можна відкрити в інеті безкоштовні сучасні курси, дивитися новіші ютуб-курси, піти на стажування в айті компанію, читати недавно випущені книги, знайти ментора, який працює на фірмі, та може навчити актуальних знань і вмінь для працевлаштування.
Я, наприклад, тільки так отримувала досвід і знання. І паралельно переписувала безкорисні конспекти і нереальні лаби лише для заліку в універ) Це звісно важко і морально, і фізично, але професія мрії того варта👍

Так що в цілому Ви правильно розумієте. Обирайте університет, який Вам простіше й до душі, та починайте самоосвіту😊

2 Вподобання