Вступ на основі фахового молодшого бакалавра

Після закінчення коледжу хотіла вступити в універ на скорочений курс . Спочатку все оформили на два роки навчання , потім передзвонили сказали , що ваша заява скасована , і потрібно переподати документи на три роки . Однак в електронному кабінеті уже не можна подати заяву . Скажіть ,будь ласка , чому так ? Особисто мені сказали , що тільки після молодшого спеціаліста ідуть на 2 роки , в мон пише що молодший спеціаліст = молодший бакалавр

А Ви як подавали заявку, там була конкурсна пропозиція з терміном навчання скільки? 1 рік 10 місяців? Як вони в базі ЄДБО посеред вступної кампанії могли змінити тривалість навчання в конкурсній пропозиції? Бо справді, є пропозиції на 3 роки навчання, і є на 2.

Подавала на 1 і 10 місяців , це вже в універі все оформили і сказали потім , що неправильно , потрібно 2 і 10 міс

Сказали , що по всій Україні так . Виникає питання чому можна було подати на 1 і 10. В Мон ніде не зазначено на рахунок цього

Світлано, а з якої спеціальності і на яку Ви поступали?

З 076 Підприємництво , торгівля та біржова діяльність на 075 Маркетинг

Це абсолютно різні спеціальності, тому ви не можете поступити на 3 курс, лише на 2. Тому ВНЗ все правильно вам сказав. Можливо, ви щось сплутали, коли думали, що можна на 3 курс поступити після коледжу. Це малось на увазі лише на цю ж спеціальність.

Хоча гриф ніби один і той - 07, мало б рахуватись, як споріднена, в принципі. Бо мені приймальна комісія розказувала про спорідненість 05 економіки і 05 психології, але це просто смішно.

Ці спеціальності рахуються спорідненими

Так, щойно перевірила інформацію. Ці спеціальності рахуються спорідненими (просто є інші спеціальності з подібними кодами в межах однієї галузі, але які не рахуються спорідненими).
Може бути таке, що ви просто подавали документи (заявку) у ВНЗ, але там відсутня ліцензія на цей набір, через що пропонують вступ на 2 курс. Таке буває. У мене була аналогічна ситуація декілька років тому. Подавала заявку на спеціальність, все було зареєстровано, а потім мені подзвонили і розказали, що пропозиція неактуальна, не змогли щось там оновити і т.д.
Вам пояснили у вузі, чому вони відмовляють у вступі на 3 курс? Адже “по всій Україні так” - це не аргумент. Має бути наказ чи закон.

1 Вподобання

Дивіться, Світлано, все-таки можливість вступу на 3 курс нікуди не поділась, Вам надали некоректну інформацію. Сама я такого взагалі не чула, щоб був такий наказ на цьогорічний набір. Рандомно ввела на сайті абітпошуку перший ліпший ВНЗ, відкрила там набір на базі молодшого спеціаліста - і вуаля - там пише 1 р 9 м, є список студентів. Також на цю ж спеціальність у цьому ж ВНЗ є набір на 2 р 9 м, але в дужках пише додаткова спеціалізація, через що, мабуть, така різниця.

Мені сказали , що так як я вчилась в коледжі два роки (на базі 11 класу) в мене фаховий молодший бакалавр , тому навчання три роки , якби в мене був диплом молодшого спеціаліста , то я би змогла вчитись лиш два роки (молодші спеціалісти поступали на базі 9 класу , провчились в коледжі більше , через те їм менший термін . Ось так мені пояснили

Ви поступали в 2020 році? Чи в 2019? Останній набір на молодшого спеціаліста був у 2019 році.
Не можу ніде знайти, у чому різниця між фаховим бакалавром і молодшим бакалавром.
У правилах прийому до ВНЗ вказано, що можна поступати на базі фахового молодшого бакалавра, мол.спеціаліста або молодшого бакалавра на скорочений термін навчання при умові, що розбіжності в дисциплінах не перевищать стандарт вищої освіти відповідної спеціальності (при відсутності стандарту - не більше 120 кредитів ЄКТС).
Якщо вступник поступає в коледж після 9 класу, він повинен набрати 240 кредитів за 4 роки. На базі повної середньої освіти студент коледжу набирає 120-180 кредитів (2-2.5 роки навчання). Відповідно у нього в дипломі менше кредитів у порівнянні з тим, хто поступив після 9 класу. Логічно, адже ви не вивчаєте шкільні предмети.
Чесно кажучи, ніде нема інформації (на жодному сайті не знайшла), яка підтверджує правомірність дій комісії у вашій ситуації. Можливо, юристи в цьому більше підковані. В будь-якому випадку можете звірити кількість кредитів по своїх дисциплінах. Або якщо вони вам відмовляють, то мають послатись на нормативно-правові акти і розжувати інформацію, а не від балди придумувати це все.

“Молодший бакалавр” - это первый (короткий) цикл высшего образования, а “фаховий молодший бакалавр” - это вообще не высшее образование, “передвища освіта”.

Ну це ясно, але як тоді коледж може випускати людей з однієї спеціальності під різним видом освіти?

На что получили лицензию - по таким специальностям и выпускают. На ФМБ можно поступить как после 9 класса, так и после 11. А на МБ - только с полным средним образованием. Более того, ещё остались техникумы, у которых есть лицензия на бакалавра.

2 Вподобання

А можна точніше, де такі технікуми є? Цікаво

Пожалуйста:

Комунальний заклад "Уманський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж ім. Т.Г. Шевченка Черкаської обласної ради" | Реєстр суб'єктів освітньої діяльності ;

Фаховий коледж Національного фармацевтичного університету | Реєстр суб'єктів освітньої діяльності ;

ВІДОКРЕМЛЕНИЙ СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ «ДНІПРОВСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ІНЖЕНЕРІЇ ТА ПЕДАГОГІКИ ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ» ;

1 Вподобання

Це не технікуми, а коледжі - пед і мед.

Мораль сией басни в том, что это “заклади фахової передвищої освіти”, а не “заклади вищої освіти”, и, тем не менее, есть действующая лицензия подготовки бакалавров.

1 Вподобання