Строковий трудовий договір (вчитель-пенсіонер)

Доброго дня !
Один колега-директор переконує мене, що щороку з вчителем-пенсіонером можна заключати строковий трудовий договір з 01 вересня і до закінчення навчального року (на сьогодні це по 30 червня 2023 року). Після цього договір припиняється (про що робиться запис у трудовій книжці), а з наступного вересня можна при бажанні знову заключити такий самий строковий договір.
Маю деякі сумніви щодо законності таких трудових відносин (відповідно до КЗпП).
Можливо вже хтось має досвід у цьому питанні - поділіться будь ласка.
Або можливо хтось пояснить більш детально процедуру, посилаючись на закони.
Дякую.

Він правий. Це ж строковий договір. А сторковий договір можна заключати на будь-який період. Навіть на 1 місяць. Просто в освіті не укладають договір менше ніж на 1 семестр. Дуже багато закладів освіти укладає договори з пенсіонерами саме на навчальний рік а не календарний. Але навіть в цьому випадку компенсація відпустки надається за 56 днів (було колись роз’яснення міносвіти, зараз не знайду). Але те роз’яснення точно було на освітньому порталі. Ніяких суперечностей щодо КЗпП я не бачу. Може Ви вкажите що саме викликає у Вас питання щодо цього договору?

Дякую.
Але у мене виникають сумніви відносно статті КЗпП 39-1. У частині другій сказано " Трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, за винятком випадків, передбачених частиною другою статті 23, вважаються такими, що укладені на невизначений строк."
Чи не буде це трактуватись як переукладені трудові договори ?

Я не юрист. Але як на мене, так якраз можна трактувати ті договори, які саме переукладені. А не ті, як і укладені заново. У Вас же буде новий, заново складений договір.

В будь-якому випадку дякую за відповідь.
Просто мав надію, що відгукнеться хтось з директорів, що вже практикують такі трудові відносини.

Ст. 22 закону Про повну загальну середню освіту встановлено, що Педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років без жодних різночитань.

Це взагалі не проблема. Питання в тому, що в такій ситуації відбувається звільнення і новий прийом на роботу, з чого випливають такі нюанси:

  1. Перед звільненням працівник має право отримати повну відпустку. Тобто пенсіонер може забажати отримати її з 1 липня по 31 серпня. Чи не знущання це над людиною, якщо 31 серпня зроблений запис у трудовій про звільнення, а 1 вересня про прийом на ту саму посаду?

  2. Починаючи з минолого року для працевлаштування пед. працівником обов’язково подається документ про повну загальну середню освіту (атестат за 11 клас) за умови, що такий документ підтверджує вивчення особою української мови як навчального предмета. Коли пенсіонер закінчував школу діяло зовсім інше законодавство (хоча б те, що 11 класс був уведений тільки у 1989 році) і зовсім не факт, що у нього є такий документ. Прийом на роботу такого працівника - порушення вимог щодо застосування державної мови у сфері освіти. За таке, скажемо прямо, директора потім будуть тероризувати у всіх інстанціях наче він державний зрадник. Категорично не рекомендую з цим зв’язуватися.