Чи можна подати ЗНО замість НМТ, якщо не влаштують результати?

Я складала ЗНО в 2021 р. Хочу скласти НМТ (може вийде краще) але якщо мені не сподобаються результати, чи можу я проігнорувати (зовсім не застосовувати з нього бали) НМТ і подавати ЗНО? Знаю про різницю в 15 балів, але там досить заплутано для мене пояснено. Загалом чи можна буде подати тільки ЗНО?

Так, можете подати тільки ЗНО. Але це при умові, що на обрану спеціальність (в 2021 році) були ті предмети, які у вас є в сертифікаті. Різниця в 15 балів, про яку ви згадуєте, стосується випадків поєднання результатів НМТ і минулорічних ЗНО.

2 Вподобання

Якось дивно. Я зайшла на сторінки деяких ВИШів з потрібною нам спеціальністю (філологія), і побачила , що предмети за НМТ з відповідними коефіцієнтами (укр.мова, історія, математика) в сумі мають 1,0. А якщо подавати результати ЗНО-2021 з предметами, які подавались для вступу в 2021 році- а саме, іноземна мова, укр.мова і література, історія- то сума складає 0,9. Як так може бути. Це помилка? Чи випускники минулих років не можуть вступати ТІЛЬКИ за сертифікатиами ЗНО минулих років?

… + ср. балл аттестата с коэф 0.1 )

Казали ж, що в кабінет навіть не треба завантажувати додаток з оцінками, бо в цьому році не враховується средній бал

Тогда свяжитесь с тем вузом и узнайте, как это у них так получается, что им средний балл требуется. Они всё и расскажут )
Ну и - вы же интересуетесь про оценки не этого года, а прошлого…

Тут відповідь однозначна: випускники минулих років можуть вступати тільки за сертифікатами ЗНО, якщо предмети, що були необхідні у відповідному році для вступу, є в сертифікаті.

Що стосується вагових коефіцієнтів, то тут ситуація, як виявилося, неоднозначна. Я подивилася Правила прийому декількох вишів на одні й ті самі спеціальності: і так, в деяких на філологію сума 0.9, а в деяких 1.0 за сертифікатами ЗНО. А на спеціальності ІТ, наприклад, всюди 1.0.
Думаю, це залежить від вишу (саме вагові коефіцієнти). І там, де в минулі роки не враховувався бал атестату - наразі маємо суму 1.0. Відповідно, там, де раніше атестат враховувався, маємо 0.9.
Така колізія - що може трактуватися, як нерівні умови. Але, враховуючи, що це не поодинокі пропозиції для вступу, не думаю, що це технічна помилка. Хоча, звісно, краще уточнити цей момент в приймальній комісії.
Доречі, в минулих роках також на деяких спеціальностях сума коефіцієнтів була <1. А все тому, що на ці спеціальності додавалися курси при виші. Так от: хто ходив на ці курси, мав суму коефіцієнтів 1.0, а хто не ходив - то 0.9 чи 0.95.

Що можу порадити: вивчайте Правила прийому різних вишів, бо умови можуть відрізнятися. Вам треба обрати найкращий варіант саме для себе.
Також, якщо складатимете НМТ, за певних умов можна комбінувати результати із минулорічними ЗНО. Але то вже зовсім інша історія, ну і таке - не всім підходить…

2 Вподобання

тобто “предмети, що були необхідні у відповідному році”? якщо я здавала в 2021 р. то і подавати маю предмети, що були в 2021р.? якось це не правильно звучить🤔
просто я орієнтуюсь на свій виш, там торік потрібна була історія, цього - поставили математику, з вказівкою зно/або нмт
(хоча я поступаю як мол. спеціаліст і не цікавилась деталями вступу зі школи)

Вы изучали Правила приема своего вуза за этот год?
В тех Правилах, что видел я, есть два списка предметов под каждую специальность - для НМТ и для ЗНО. N/t/ если вы используете только баллы НМТ - для всех специальностей список один - укр, история, математика. Но если у абитуриента есть сертификат ЗНО прошлых годов - он начинает руководствоваться совершенно другим списком предметов из Правил этого года.
Но если вы собираетесь поступать не на первый курс бакалаврата, а на старшие, как мл. специалист, то вот эти все сертификаты ЗНО/НМТ могут оказаться вообще не актуальными! Мл. специалисты, поступающие на старшие курсы, обычно сдавали тесты в самом вузе. Как в этом году - описано там же, в Правилах приема вашего вуза.
Поэтому я повторю вопрос - вы изучали Правила приема своего вуза? И что там написано для вашего случая?
Также очень полезно связаться с ПК вуза, описать свою ситуацию и узнать возможные варианты поступления именно для вашего случая.

Я вже спілкувалась напряму з університетом, так що все ок

Мене теж цікавить це питання. Я телефонувала до vstup. edbo, сказали, що в будь_якому випадку коефіцієнт має бути 1. Скажіть, будь ласка, що Вам відповіли у виші з приводу 0.9?