Чи потрібно здавати ЗНО з математики для вступу в ЗВО?

Доброго дня. Планую в наступному році вступати на ступінь бакалавра на бюджет. Математика при цьому не є обов’язковим предметом за моєю спеціальністю.

Підкажіть, будь ласка:

  1. Чи потрібно в такому разі (якщо я планую вступати на бюджет) здавати математику в якості тільки ДПА, або ж потрібно здавати повноцінне ЗНО з цього предмета?

  2. Якщо достатньо буде здати цей предмет в якості ДПА, то чи буде враховуватися мій бал з ДПА з цього предмета при вступі до ЗВО за спеціальністю, для вступу за якою математика не є обов’яковим предметом? Адже, як я зрозумів, ДПА впливає на середній бал атестата, з якого частково формується конкурсний бал, і підраховується незалежно від обраної спеціальності. Таким чином, бал з ДПА з математики також повпливає на мій конкурсний бал. Чи це вірно?

Дякую!

Хочу зауважати, що я маю атестат ПСЗО за 2019-й рік, який також включає оцінку з математики. Це якось впливає на необхідність складання ДПА за новою процедурою?

ДПА складається один раз - для отримання свідоцтва ПЗСО. Якщо вже маєте цей документ про освіту, то ні складати, ні перескладати ДПА вже не треба (і не зможете). Тож вже зараз можете порахувати свій середній бал. В деяких вишах (не в усіх) він може бути складовою конкурсного бала, але з коефіцієнтом 0,05-0,1 це буде такий мізер, що не варто на цьому зациклюватися.
Краще зосередитися на предметах ЗНО, які необхідні для вступу на обрану спеціальність. Всі інші предмети, які не є обов‘язковими для спеціальності, не будуть враховуватись ніяк, навіть якщо ви їх здасте на 200. І це стосується і бюджету, і контракту. Тож у вашому випадку можна не складати ЗНО з математики.
P.S. Думаю наступного року буде класичне ЗНО і вступ. Віримо в ЗСУ!!!

2 Вподобання