Запис у трудову книжку місця навчання [2022]

Доброго ранку.
Я закінчив 2021 року навчання у ЧДБК. Зараз вчуся у ЧДТУ. Паралельно влаштовуюся на офіційну роботу і
хотілося би (якщо того треба) по порядку записати у трудову книжку навчання
(якщо такий запис потрібен). Чув, що перший роботодавець має записувати
дані про місце навчання. Чи це так і чи має це значення після 2004 року?

З 2004 року навчання не зараховується до трудового стажу. Рахується лише страховий стаж.

3 Вподобання

І ще паперова трудова книжка зараз не потрібна. Діють електронні

1 Вподобання

Щиро дякую за відповідь. А якщо я вже відправив на підприємство фізичну трудову книжку, то що це дасть? Які побічні ефекти паперової трудової книжки?

Побічних ефектів від паперової трудової немає, це справжній матеріальний документ, на відміну від електронної трудової. Я коли зайшла в свій розділ “електронна трудова” на порталі ПФУ, виявилося, що там відображені лише 60% записів з моєї реальної трудової, запис “звільнена”, а тоді знову “звільнена”, між ними запис “прийнята на роботу відсутній”. Мусила їм надсилати сканкопії справжньої трудової для відновлення справедливості. Плюс на урядові портали і Дію періодично здійснюють хакерські атаки, і немає гарантії, що через 20 років можна буде відновити втрачені електронні данні, паперова трудова надійніша.
Стосовно запису про місце навчання, краще таки наполягти, щоб його зробили. Так, з 2004 року навчання не є трудовим стажем. Але звідки Ви знаєте, яке законодавство діятиме тоді, коли Ви виходитимете на пенсію? Може цю норму переглянуть, цей запис Вам знадобиться, і зробити його заднім числом буде неможливо.

1 Вподобання

Відправляти трудову зовсім було не обов’язково. Достатньо зробити затит на місяці, які відсутні. Страховий стаж рахується завдяки персоніфікації. Якщо у Вас відсутній стаж, то можливо підприємство не здійснювало відрахування та нарахування на заробітну плату, а якщо їх не було, то Ваш стаж до лампочки. На запит, персійний має вийти на підприємство і здійснити перевірку. У нас вколеги була така ситуація, коли вона виявила в кабінеті відсутність стажу. Вона зробила запит. Прийшли, і виявили, що бухгалтер зробила помилку при внесенні коду в персоніфікацію, і кошти йшли на іншу особу. Склали довідку, виправили. Страховий стаж відновили. А запис в трудовій свідчить лише про те що Ви прийняті та звільнені, а чи працювали та отримували заробітну плату невідомо.

1 Вподобання

ага, тоді ще таке запитання: якщо у довідках ОК-7 та ОК-9 не було стажу навчального (страхового), то це норм? Ці довідки на запит були відсутні на момент видачі – видали довідку про відсутність даних. Бо навчальний заклад каже, що зараз так вони не вписують дані, а, якщо треба, то перший роботодавець запише і себе, і навчальний заклад/-и що були закінчені на момент прийняття на роботу.
Це норм? :upside_down_face:

Ні, в розділі “страховий стаж” у мене все гаразд, весь стаж врахований з точністю до дня. А в розділі “електронна трудова” не всі записи були. Надіслати скан трудової та диплому мене попросив сам пенсійний фонд.

1 Вподобання

здається навчальний заклад вписує сам в трудову лише тоді, якщо Ви до навчання мали відкриту трудову і десь працювали. Якщо ні, то це робить перший роботодавець.

2 Вподобання

Нашо ви кажете,чого не знаєте? При працевлаштуванні показують паперову трудову. Чи ви просто прийдете і роботодавцю будете відкривати на телефоні кабінет пенсійного фонду ?

2 Вподобання

Те саме. У мене завжди трудову вимагали. І це надійніше, ніж ті всі електронні бази.

1 Вподобання

А хіба закон має зворотну дію?
У наш час не рахується навчання.

Звичайно ж не має і навчання не рахується наразі. Але ми не знаємо, яке пенсійне законодавство буде на той момент, коли топікстартер досягне пенсійного віку. Може не будуть враховувати, може враховуватимуть все, може лише тим, хто отримував стипендію і сплачував з неї податок, може лише тим, хто в пту та коледжах навчався, може лише тим, хто мав трудовий стаж до вступу…Варіантів безліч. І якщо таки враховуватимуть, запис про навчання може знадобитись, але взяти його вже не буде можливості бо і заклада може не існувати в його теперішньому вигляді, і записи “заднім числом” через 30 років робити не захочуть.

Закон не має зворотної дії. Якщо зараз не враховують, то потім так само не будуть враховувати. Якщо ми йдемо в ЄС і приймаємо їхні підняття пенсійного віку та умови, то там теж навчання в стаж не йде. Вчись хоч до 50 років, а стажу не матимеш.
Всі дані з трудової видно в пенсійному: стаж, відрахування, і навчання до того не має ніякого відношення. Про врахування в стаж відрахувань зі стипендії трохи абсурдна теза, бо студент може злітати зі стипендії та повертатись на неї, то в нього стаж шматками буде?
Зі стипендії платяться податки у випадку, якщо вона більша за прожитковий мінімум. У мене була стипендія 725 грн, коли прожитковий мінімум був 1000 з чимось, і ніякі податки я не платила. Мовчу вже про ПТУ і коледжі, де ще менша стипендія. З соціальних стипендій сиріт та інвалідів теж податок не знімали нібито.
Та і при відсутності запису, якщо він треба буде, є архіви і єдебо, де показує, на якій формі навчався студент.

Ви так наполегливо доводите, який непотрібний той запис в трудовій, але ж особисто Вас ніхто й не змушує його робити, а топікстартер вже зробить як вважатиме за потрібне. Можна сподіватись на єдбо чи ще якісь бази, але одна вдала кібератака, і дані з них анігілюються. Тож вважаю, що дублювання в паперовому форматі не завадить. Собі запис про навчання в трудовій зробила, кишеню він мені не тягне, а там вже якщо доживу до пенсії, буде видно.

Мені у ВНЗ відмовлялись записувати навчання, бо це порушення законодавства, з їхніх слів.
Ось тут пише, що навчання можна було писати.
Як внести до трудової книжки працівника запис про навчання?, але є нюанси.
Під час навчання я була на практиці після 3 курсу. Це літня пед.практика у таборі на посаді вихователя, і це був мій перший запис у трудову. Трудова видана роботодавцем.
У статті пише, що роботодавець мав внести відомості про навчання, якщо бере працівника, але я так розумію, що це все при умові, що даний працівник має диплом. А після роботодавця ВНЗ ж не міг вносити запис, правильно? Тобто заднім числом якісь записи вносити. Ось якась маячня виходить… А Ви як гадаєте? :sweat_smile:

Все эти очень важные записи в трудовой нужны для двух вещей - для отдела кадров (не HR, а именно отдела кадров, олдсульного :slight_smile: ) - и для общего рабочего стажа, который, в свою очередь важен для ПФУ, для пенсии.
Так как мне до этого славного заслуженного отдыха осталось уже не так много, я тоже занялся этим вопросом. Само собой, в моей трудовой про мою учебу ни слова )
Ну и не страшно! Кабинет на сайте ПФУ уже заведен, и там даже потихоньку считается стаж - по взносам, которые ежемесячно делаются на мой счет в ПФУ.
Также в кабинете есть функция пересылки сканов документов, которые могут влиять на ваш рабочий стаж. Я послал туда сканы своей трудовой - и два своих диплома (техникум и вуз). И, (да, долго) через пару месяцев весь стаж, который учитывает и записи в трудовой и сами дипломы, был учтен и засчитан. )
Так что можно сколько угодно ходить кругами вокруг трудовой книжки - а можно положить рядом с ней свои дипломы - и успокоиться :wink:

1 Вподобання

Я так розумію, якщо Ви навчались до 2004, то це іде в стаж, але ж те, що пізніше, в стаж не рахують, правильно?

1 Вподобання

Все вірно Ви написали. Саме тому, що закон зворотньої сили не має, для тих, хто вчився до 2004 році, й враховується навчання в стаж, бо так було за тогочасним законодавством. У нас в 1998 році теж ніхто навчання в трудову не записував, і стаж дійсно підтверджується дипломами. Ось тільки цікаво як буде з тими, хто вступив до 2024 року, а закінчив пізніше. Моя колежанка вступала до вишу у 2002. Чи є десь роз’яснення чи ввійде їй ці рік і 4 місяці (до 2024 року в стаж.
Там були роки, коли й відпустка по догляду до 3 років в стаж не йшла. У мене є знайомі, які крутили відпустками та лікарняними

1 Вподобання

Ну от я вступала на свою першу освіту в далекому 2001, закінчила в 2007. Спочатку мені не зараховувався інститут взагалі, але ж закон зворотньої дії не має, я надіслала в кабінеті ПФ свої копії диплома і трудової і мені зарахували в стаж навчання до 1 січня 2004 року, коли вступив в дію той кончений закон. Тобто з 6 курсів 2,5 курси пішло в стаж, а 3.5 вилетіли в трубу. Якби я цікавилася пенсійним законодавством в студентські роки, можна було б хоч на 0.5 ставки прибиральниці десь оформитись на 2004-2007.

2 Вподобання