Зно 2022. предмети зно

я складаю ЗНО 2022
чи можу я скласти географію(зно) , українську мову та літературу(зно), математику(зно) та історію(як ДПА) ??
чи обов’язково потрібно саме ЗНО з історії чи англійської???

Обязательные предметы есть только в ДПА, для выпускников.
В ЗНО - для поступления в вузы, обязательных предметов - нет. Только те, что нужны для конкретной специальности.
Выпускники сдают предметы ДПА и ЗНО одновременно, но оценки за них имеют разные значения и важность.

Если вы выпускник этого года, то обязательные предметы ДПА у вас будут. Но если они вам не нужны для поступления, оценки за них - не важны. Можно не готовиться по этим предметам и сэкономить время для важных предметов ЗНО

1 Вподобання

Якщо Ви є випускником/випускницею 2022 року і водночас плануєте вступати до ЗВО, то під час реєстрації Вам потрібно зробити такі відмітки:

українська мова і література - зарахувати оцінку як ДПА + результат за шкалою 100-200 отримати (вступ до ЗВО);

математика - зарахувати оцінку як ДПА + результат за шкалою 100-200 отримати (вступ до ЗВО);

історія України - зарахувати оцінку як ДПА;

географія - зарахувати оцінку як ДПА + результат за шкалою 100-200 отримати (вступ до ЗВО).

Звісно, мова йде саме про Ваш перелік. Але якщо Ви плануєте вступати до ЗВО, то треба ретельно перевірити, які саме сертифікати Вам можуть знадобитися відповідно до умов вступу на ту чи іншу спеціальність. Можливо, є сенс отримати результат за шкалою 100-200 ще хоча б з одного-двох предметів? Якщо ж Ви не плануєте вступати, то результат за шкалою 100-200 не потрібно отримувати з жодного предмета і складати українську мову замість української мови і літератури.

На мою думку, це неправильна порада. Я вважаю, що при реєстрації на ЗНО треба на всіх предметах ставити позначку «отримати результат за шкалою 100-200 (вступ до ЗВО)».
Поясню. Абітурієнт, припустимо, зараз не планує вступати, а через 2 місяці передумає - а таких випадків в минулих роках було достатньо - і що йому робити? Адже змінити він вже нічого не зможе. У нього не буде балів для вступу і доведеться чекати наступного року і знову складати ЗНО. А якщо він отримає бали ЗНО в цьому році, то може і не використовувати їх цього року, проте використати в наступному.
Ці бали для вступу аж ніяк не заважатимуть абітурієнту, натомість можуть стати в нагоді. Навіщо спрощувати УЦОЯО їхню роботу? Я взагалі не розумію, навіщо вони ввели таку опцію, як відмова від отримання балів за шкалою 100-200.
Ну, звичайно, можуть бути варіанти. Наприклад, людина не хоче вчити всю історію, і може скласти одну частину для оцінки ДПА. Або зовсім не дружить з математикою, і може скласти рівень стандарт. Хоча і в цих випадках я б не радила відмовлятися від балів для вступу і складати повні версії цих предметів. Адже невідомо, як все складеться в майбутньому і що і коли знадобиться. А оцінку ДПА з цих предметів і так поставлять за виконання лише певних завдань.
Ще можна вибирати складати укрмову або мову з літературою. Звісно, що краще складати все. Але якщо література для вступу на спеціальності, що зацікавили, не потрібна взагалі, то можна скласти лише мову - це збереже дуже багато часу, який може бути використаний для підготовки до інших предметів, адже якісна підготовка до української літератури (особливо з тими питаннями, що в тестах) вимагає перечитування творів.
Що стосується решти предметів, де треба виконувати всі завдання і для ДПА, і для ЗНО - то взагалі немає сенсу відмовлятися від отримання балів для вступу. Нехай собі будуть :slight_smile:
Якось так)) Дякую за увагу))

2 Вподобання

Ви маєте рацію. :slightly_smiling_face: Минулого року у нас був випускник, який лише наприкінці травня зрозумів, що йому потрібні сертифікати ЗНО. Моя порада стосувалася тих, хто впевнений на всі сто, що НІКОЛИ не вступатиме до ЗВО. :slightly_smiling_face: Утім, своїх випускників закликаю замовляти результат за шкалою 100-200 з усіх предметів, які вони складають.

Щодо рішення УЦОЯО додати опцію відмови, то, можливо, це якось пов’язано з визначенням порогових балів або іншими процедурами, на які впливає кількість учасників, чиї результати беруться до уваги.

Випускники школи - це по суті діти 16-17 років. Вони можуть сьогодні на всі сто бути впевненими в чомусь, а за деякий час знову ж таки на всі сто стають впевненими в чомусь іншому. Ваш приклад це підтверджує. Ще може бути варіант, що за рік-два ті, хто думав, що ніколи не вступатимуть у виш, подорослішають і захочуть отримати освіту. Тому думаю, що для всіх порада має бути однакова: замовляти результати ЗНО для вступу. Нехай буде - це безкоштовно, їсти не просить і за плечами не носити))
До того ж випускники плутаються, де що позначати, який тест обирати. І в школі не завжди це пояснюють, адже за великим рахунком для школи основне, щоб дитина отримала оцінку ДПА. І пригадую, минулого року випускник тут питав, як получити бали ЗНО з математики, якщо він вибрав математику рівень стандарт, бо так в школі сказали, і йому прийшло лише ДПА. А ДПА, доречі, там було 12 балів.

Щодо логіки УЦОЯО, зрозуміло, що вони вирішили полегшити собі життя і напевно сподівалися, що буде більш точний рейтинг. Але перехитрили самі себе: багато випускників, які в жодному випадку не складали б математику (якби її не зробили обов‘язковою для ДПА), напозначали «отримати бали ЗНО для вступу» (або вибрали не той тест, або сподівалися проскочити). І в підсумку, 30 з чимось відсотків не подолали поріг. Але поріг був не високий, на рівні минулих років. Ну скільки не подолало, стільки не подолало, то таке.
Але у мене складається враження, що вони поріг підганяють під відсоток людей, які на їхню думку мають його не подолати. Хоча поріг здебільшого адекватний, але щороку його не долає в середньому 15-18%(+/-). Буде тест легкий, встановлять поріг наприклад 15 балів, якщо важкий - наприклад 10 балів. Але все одно поріг не подолають 15-18% абітурієнтів. Бо минулого року вони занадто вже переймалися, що як це так, поріг з математики не подолали 30%+ людей. Але хоч поріг не встановили на рівні 1-го класу школи, і на тому дякуємо (хоча він і так максимум на рівні 6-7-го класу).

P.S. Я розумію, що ми тут все це знаємо і здебільшого поділяємо думки один одного. Просто сподіваюся, що хтось з майбутніх абітурієнтів прочитає цю тему і знайде для себе щось корисне))

2 Вподобання

Підскажіть, будь-ласка, ЗНО з математики (завдання рівня стандарту) оцінюється за шкалою 100-200 балів чи тільки як ДПА 1-12 балів?
І ще, якщо незадоволена результатом ЗНО, можна складати на наступний рік, при цьому необхідно здавати 4 ЗНО чи тільки з цього предмета?

ЗНО з математики (завдання рівня стандарт) оцінюється тільки як ДПА і учасник отримає лише оцінку за шкалою 1-12 балів. Обирайте тест «ЗНО математика» - тоді отримаєте і оцінку ДПА за шкалою 1-12 балів, і оцінку ЗНО для вступу за шкалою 100-200 балів.
Якщо будете незадоволені результатом ЗНО або з цим результатом не зможете вступити на омріяну спеціальність, то наступного року зможете скласти тест ще раз. При цьому на наступний рік можна скласти лише той тест (або тести), результати з якого хочете покращити, а інші результати ЗНО можна використати з минулого року.
То 4 предмети обов‘язкові для випускників школи, бо їм треба 4 оцінки ДПА. А для вступу потрібні 3 предмети ЗНО і оцінки можна комбінувати з різних років. Тож можна буде скласти наступного року хоч один предмет, який потрібен.

1 Вподобання

Дякую за відповідь. Ще є таке питання : оцінювання матеріалу з математики як ДПА і як ЗНО йде однаково (перші 26 питань)? Кожна правильна відповідь оціноється однаково як в ДПА так і в ЗНО? Стало питання яку математику здавати, знання з математики нижче середнього, щоб так не трапилось, що за оду й ту саму правильна відповідь по ДПА більше балів, а по ЗНО -менше.

Так, однаково.

Краще обрати повну версію. Це ніяк не вплине на оцінку ДПА, натомість отримаєте ще й бали ЗНО для вступу.