Проведення тарифікації педагогічного працівника, який замінює вчителя в декретній відпустці

Добрий день! Вчитель початкових класів пішла в декретну відпустку, її години поставили іншій вчительці на заміну. згідно інструкції по нарахуванню заробітної плати , заміну оплачують два місяці, а далі повинні цього вчителя протарифікувати на ці додаткові години. Чи це так, чи ні. Дякую

Звісно, що це так. Інструкція #102. Внести зміни в тарифікацію можна відразу по виходу вчительки в зазначену відпустку. На замінах вчитель дуже втрачає в оплаті.

1 Вподобання

давайте спершу визначимось з терміном “декретна відпустка”. Такого поняття не існує. Є два поняття: “перед- та післяпологовий лікарняний” і “відпустка по догляду за дитиною до 3 років”. Під час нього нікого на ці години перевести не можуть. людина перебуває просто на лікарняному, і може після його завершення повернутись до роботи. А ось після того, як людина написала заяву на відпустку по догляду (а відпустку може взяти не лише мама, а й тато або бабуся чи дідусь, в нас такі випадки були, коли мамі вигідніше вийти на роботу), тоді треба внести зміни до тарифікації і години віддати іншому вчителю.

Під час перебування у відпустці по вагітності та пологах, фактично на лікарняному, директор може написати наказ про перетарифікацію з першого дня цієї відпустки (лікарняного) з зазначенням в наказі про те, що виконувати обов’язки за цією посадою призначена особа буде до фактичного виходу на роботу основного працівника

1 Вподобання
  1. ссилка яку Ви даєте неактивна (відсилає на сторінку з неіснуючим текстом).
  2. можете дати ссилку на нормативний документ, згідно якого у працюючої людини, яка знаходиться на лікарняному, можна відібрати її години

Згідно з п. 2 та п. 3 ч. 1 ст. 23 КЗпП, трудовий договір може бути укладений на визначений строк, встановлений за погодженням сторін, та на час виконання певної роботи. Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, умов її виконання, а також інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.
Так, коли видається наказ щодо укладення строкового трудового договору на час відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами основного працівника, його формулювання може бути, наприклад, таким: «Прийняти ПІП вчителем початкових класів за строковим трудовим договором з 17 січня 2021 р. на період перебування основного працівника, вчителя початкових класів ПІП, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами».

1 Вподобання

так. це все можливо. Але чим передбачено саме, що за умови укладання строкового договору на час лікарняного, необхідно вносити зміни до тарифікації? Адже ці години мають залишитись саме за особою, яка знаходиться на лікарняному (а якщо, недай бог щось піде не так, і лікарняний закриється вже через 2 місяці).

Директор в наказі вказує ,до фактичного виходу основного працівника’’. Тому абсолютно ніяких проблем. Директор взагалі не може вказувати конкретний термін, бо різні бувають випадки. Окрім того навіть перебування на лікарняному для різних категорій жінок різне. Ті, хто має статус потерпілих від аварії на чаес, перебувають на лікарняному значно довше. Неправильно було б ці всі години давати на заміну. Більше того, Інструкція #102 вимагає перевести працівника, який заміняє два місяці, на тарифікацію. Отже, не варто чекати тих два місяці, а дати дітям повноцінного вчителя.

1 Вподобання

можете вказати пункт в інструкції. Буду вимагати від підвідомчого коледжу внесення змін до тарифікації, бо в них теж викладачка пішла в декрет, а зміни до тарифікації вони не робили

Думаю, що це стосується виключно вчителів ззсо

1 Вподобання

тут не йдеться про зміни до тарифікації. особливо це видно з фрази “Якщо ж заміщення тривало понад два місяці”. Тобто тривало фактично, оскільки тільки декретний лікарняний можна спрогнозувати, а інші будуть відомі вже за фактом (у нас у працівника був інфаркт, тож він був на декількох лікарняних, які відкривались різними закладами). Я ніде й не говорила про погодинну оплату. Зазвичай мають робити в кінці року перерахунок за фактично вичитаними годинами. В нас, і там де я працювала викладачем, і в наших закладах роблять саме так.

В школах - по-іншому. І саме так, як я описав. І йдеться саме про перетарифікацію. Якщо людина не протарифікована, то їй заплатять лише погодинну оплату. А це є несправедливим і неправомірним при довготривалій заміні. Тому, я ще раз наголошую саме на питанні, порушеному вище: жінка іде на лікарняний по вагітності та пологах - директор видає наказ про перетарифікацію або приймає на роботу тимчасового працівника. І зараз я говорю лише про заклади зсо. В закладах І-ІІ рівня акредитації - це дещо по-іншому, якщо ви читали, починаючи з п.68 Інструкції.

1 Вподобання

Доброго дня. скажіть будь ласка, якщо вчитель станом на 01.09 перебуває у відпустці післяпологовій, яка 15 вересня закінчується, чи можу я її тарифікувати 01.09, чи потрібно іншого працівника тарифікувати. Дякую!

Тарифікуйте її. Години до 15 дайте на заміну

1 Вподобання