Чи можна вступити без оригіналу атестата?

якщо наприклад, на контракт, то достатньо просто принести довідку з іншого навчального закладу, що оригінал в них?
всі навчальні заклади лише пишуть, що після того, як побачили себе в списках рекомендованих чи на бюджет, чи на контракт, то необхідно в визначений термін принести оригінали приймальній комісії, інакше не зарахують. а що робити, коли оригінали в іншому навчальному закладі? чи достатньо принести копії і довідку з навчального закладу?

Якщо вступатимете на контракт, то можете принести завірені копії документів і довідку з навчального закладу, що оригінали зберігаються у них. Якщо в приймальній комісії захочуть побачити ваші оригінали і самостійно завірити копії, доведеться взяти документи в першому закладі під розписку, на деякий час, а потім повернути.

А якщо абітурієнт проходить на бюджет по балам, то чи можна буде перейти на контракт в навчальному закладі, де оригінал, після чого забрати оригінал і замінити на копії і довідку вже з того закладу, де поступив? чи вже так не вдасться?
ось в подібній темі вже написали, що не можна забирати документи. Відмова у видачі атестату - #3 від Viktoriia1
але якщо перейти в першому закладі на контракт, то тоді зможуть віддати атестат? бо ми, на відміну від автора тої теми втупали за атестатом, тому атестат вже є.

Якщо хочете продовжувати навчання в першому внз, то все можна, як ви написали. Але ви не враховуєте того, що при повторному вступі на бюджет доведеться відшкодовувати вартість попереднього навчання на бюджеті. Тому думаю, що вам краще продовжувати вчитися на бюджеті в першому закладі, а в другий вступати на контракт.
Якщо у вас коледж і університет, то відшкодовувати не треба і можна в коледжі перейти на контракт, якщо в університет вступите на бюджет.

Просто перший - це коледж. Тому думаю відшкодовувати не потрібно. Мене більш бентежить, що в коледжі не захочуть віддавати атестат. Там дуже специфічний контингент. Тому я питаю, чи можливо буде на законодавчому рівні це зробити -перевестись на контракт і надати їм копії? бо думаю, що можуть виникнути проблеми, що вони можуть впертись и не віддати оригінал, як у автора віще. Що тут скажете, це можливо буде?

Що означає «не захочуть»? Якщо ви вступите на бюджет, то ваші оригінали мають зберігатися там, де бюджет (а копії там, де контракт - та хоч в декількох закладах, якщо ви одночасно там навчаєтесь). Про це чітко написано в Умовах прийому до закладів вищої освіти (а це документ від МОН).
Враховуючи те, що для подання оригіналів на бюджет буде лише декілька днів, діяти доведеться швидко, якщо будете рекомендовані на бюджет. І переводитися на контракт в коледжі вам треба буде обов‘язково, тому що не дозволяється одночасне навчання на двох бюджетах. Що стосується «впертості» адміністрації коледжу, вам доведеться її подолати. У вищеописаній ситуації вони не мають права вам відмовити у видачі атестату.

Тобто, якщо контракт, то можна без оригіналу, а лише за копіями навчатись?
І не важливо, чи це коледж, чи це університет.

Не зовсім так. На контракт подаються копії тільки якщо ви одночасно навчаєтесь в декількох закладах і ваші оригінали в цей час зберігаються в іншому закладі і є про це довідка. Не важливо, коледж чи університет. Якщо десь бюджет, то оригінали мають бути там. Якщо всюди контракт, то оригінали в якомусь одному закладі на власний розсуд.