Які обов'язкові предмети зно?

Опублікований перелік обов’язкових іспитів ЗНО був такий:

  1. Укр мова/ Укр мова+ література
  2. Математика
  3. Історія України/Англійська мова

Зараз говорять, що обов’язкові відмінили, тому я не розумію на медичну спеціальність складати історію потрібно чи ні( на медичну спеціальність в офіціальному документі вказані : українська мова, математика/біологія, хімія/фізика)

Не можна плутати обов’язкові предмети ДПА у формі ЗНО з предметами ЗНО для вступу!

Якщо Ви є випускником/випускницею 2022 року, то повинні скласти ДПА з 4-х предметів:

  1. Українська мова.*
  2. Математика.**
  3. Історія України або іноземна мова
  4. На вибір зі списку (географія, біологія, фізика, хімія, а також історія України чи іноземна мова - залежно від обраного 3-го предмета).

*Краще обрати українську мову й літературу, якщо плануєте вступати до ЗВО. Як ДПА зарахують результат за виконання частини, що відповідає змісту сертифікаційної роботи з української мови. Також отримаєте два результати за шкалою 100-200 - з української мови та літератури і окремо з української мови.
**Майбутнім вступникам обов’язково обрати профільний рівень (тобто “замовити” результат за шкалою 100-200). Як ДПА зарахують результат за виконання частини сертифікаційної роботи, що відповідає рівню стандарту.

Якщо Ви плануєте вступати до ЗВО у 2022 році, маєте подбати про те, щоб отримати сертифікати ЗНО з тих предметів, які визначені В ДОДАТКУ 4 Умов прийому. Складати безкоштовно можна 5 предметів (4 обрані для ДПА + 1). Решту (за потреби) - платно.

Розглянемо Ваш приклад “українська мова, математика/біологія, хімія/фізика”.

Комбінуємо предмети ДПА у формі ЗНО і власне ЗНО:

1.Або українська мова, або українська мова і література.
2.Математика (профільний рівень), бо, обравши стандарт, не зможете використати предмет для вступу.
(3. Історія України або іноземна мова) - для ДПА.
4.Або хімія, або фізика.
5.Біологія (для підстраховки, якщо математика підведе).

Але ж Ви подаватимете кілька заяв, тож будете змушені обрати предмети, які знадобляться для вступу на інші спеціальності, якщо з медициною не пощастить.

Якщо ДПА не скасують, то Вам потрібно буде збалансувати список предметів ЗНО так, щоб мати “стратегічний запас” для вступу на будь-яку з омріяних спеціальностей, а вже для ДПА обрати 3-й і 4-й предмети, виходячи з власних міркувань: де більше шансів заробити умовні 10-12 балів, те й вкажете під час реєстрації.

Якщо ви є випускником/випускницею минулих років, то Вас цікавить лише ЗНО. Отже, уважно вивчаєте вимоги до предметів на ту чи іншу спеціальність, обираєте їх під час реєстрації і… ретельно готуєтеся. :upside_down_face:

3 Вподобання

Чудова грунтовна відповідь. :+1: Її можна було б розмістити як “заглавную” статтю в розділах “Середня освіта”, “ЗНО”, “БАКАЛАВР” на сайті. Бо в кожному новому повідомленні (статті) в цих розділах є купа таких же однотипних питань.

1 Вподобання