Тема закрыта , всем спасибо за ответы

Имеет ли право студент на получение стипендии , если один из родителей умер?

Ні. Смерть одного з батьків не є причиною для призначення стипендії. Є чіткий перелік пільгових категорій, які мають право на призначення соціальної стипендії. Одна з них - малозабезпеченість. Тобто, якщо після смерті одного з батьків сім’я стала малозабезпеченою, оскільки помер основний годувальник, то маєте надати відповідні документи. Але врахуйте, що це стосується лише бюджетників. Якщо Ви контрактник, то і соціальну стипендію отримати неможна.

У нас бюджет. По новым правилам только 43% имеют право на стипендию и это на всю специальность , т е в группе единицы только получат и то в первую очередь те, у кого льготы. 🤷

Ви не плутайте грішне з праведним. Соціальні і академічні стипендії це зовсім різні виплати. За діючою нормативною базою академічні стипендії отримують не більше 45% студентів з кращими успіхами у навчанні (з нового року буде не більше 40%). Пільковики, які не мають академічної стипендії отримують соціальну стипендію, яка до успіхів у навчанні не має жодного стосунку, і немає % тих, хто може її отримати. Тобто, якщо всі студенти пільговики (а там великий перелік пільг: і сироти, і діти шахтарів, і чорнобильці, і ті ж таки малозабезпечені), то всі будуть отримувати стипендію (саме соціальну стипендію). Якщо У Вас немає прав на соціальну стипендію, то просто треба добре вчитись, і пільговики ніяким чином не вплинуть на Ваше право на академічну стипендію. Просто треба увійти в 40% за рейтингом у навчанні.

1 Вподобання

Теперь понятнее уже. Т е если в группе 10 бюджетников , то 4 получат? Или за вычетом квотников?

Квотники, як правило, мають не дуже значні успіхи в навчанні. Тому вони не потрапляють у 45% кращих студентів-бюджетників, які отримують АКАДЕМІЧНУ (за результати навчання) стипендію. Водночас квотникам, які не отримують АКАДЕМІЧНУ стипендію платять соціальну стипендію.

Якщо в університеті одна група за конкретною спеціальністю (буває і за спеціалізацією, якщо вона має цифровий номер), то стипендію отримає 4 студенти з 10. Якщо є декілька груп в яких навчають на одну спеціальність, то в цих групах буде один рейтинговий список з якого вирахують 45%. Може так статися, що найкращий студент групи не отримає академічну стипендію, якщо в іншій групі студенти матимуть вищий рейтинговий бал за результатами сесії.

Вот именно! Они получают пенсию или соц допомогу от государства , их переводят на бюджетные места с низкими балами и ещё платят соц стипендию …а студентам , которые мозгами выбороли бюджетные места , нужно только мечтать о стипендии, т к 40% на всю специальность это “круто”

В цьому випадку претензії щодо замалих (і з 2022 ще менших) відсотків бюджетників, які отримують академічні стипендії потрібно пред’являти до МОНу та Уряду. Саме вони ухвалюють такі рішення, а не квотники.

Впевнений, що Ви б точно не хотіли б мати підстав, які б відносили Вас чи Вашу дитину до квоти 1 чи навіть 2. Жодні бюджетні місця чи соціальні стипендії того не вартують.

2 Вподобання