Заява на контракт

МОН: "Також ще однією новацією цьогорічної вступної кампанії буде те, що вступники, які отримають бюджетні місця за результатами конкурсу, але захочуть, щоб інші їхні заяви брали участь у конкурсі на контракт, мають обов’язково повідомити про це приймальну комісію під час виконання вимог до зарахування (подання оригіналів документів).

Для цього необхідно буде написати відповідну заяву. У іншому випадку ці заяви автоматично будуть виключені з конкурсу на контракт."

Чи буде можливість подавати документи на контракт туди, куди абітурієнт не отримав бюджетного місця?

Звичайно, можна подавати.

Хм. А тут был вопрос про контракт, если проходишь на бюджет. Да-да, все ответы и мнения помню. Просто интересно стало. Если человек проходит на бюджет, но не подает документы, его заявки на контракт сгорают? Или только после того, как подал документы?

Заяви на контракт не вплинуть на заяви на бюджет, якщо подати на бюджет і контракт, людина отримає рекомендацію на бюджет? Контракт не перекриє бюджет?

Звісно не перекриє, просто буде вибір - йти на бюджет або йти на контракт

Тоді про яку “новацію” йдеться у заяві МОН? :frowning:

Хронологически все процедуры с контрактом начинаются после процедур с бюджетом.
Объясняется все просто - сначала главный заказчик (МОН) отбирает себе лучших. А потом уже сами вузы начинают зазывать студентов из оставшихся. И зазывают они достаточно активно. Даже тогда, когда им - запрещено :wink:

Так заяву ж треба написати! Ось і новація.

Уявіть: Ви отримали рекомендацію на бюджет, ідете у приймальну комісію ЗВО і пишете оту саму заяву. І, звичайно, абсурдним було б думати, що хтось, отримавши рекомендацію на бюджет на певну спеціальність, обере навчання на контракті за цією ж спеціальністю у цьому ж виші. Звісно ж, мова йде про інші заяви. Тому моя відповідь була ствердною щодо запитання, чи буде можливість подавати документи на контракт туди, куди абітурієнт не отримав бюджетного місця…

Ну і я спробую пояснити))
•Отримали ви рекомендацію на бюджет, подали оригінали документів - все, ваші заяви на контракт автоматично анулюються.
•Отримали рекомендацію і подали оригінали на бюджет, але при цьому написали заяву, що хочете ще брати участь в конкурсі на контракт (ну може десь хочете навчатися паралельно) - ваші заяви на контракт беруть участь в конкурсі.
•Не отримали рекомендацію на бюджет - всі ваші заяви беруть участь в конкурсі на контракт, а ви потім самі обираєте, куди йти.

Новація полягає в тому, щоб виключити тих абітурієнтів, яких зараховано на бюджет, з конкурсів на контракт. І тим самим не складати рейтинг на 100500 осіб на контрактну пропозицію (коли значна частина цих осіб вже вступила на бюджет і думати забула про свої заяви на контракт «про всяк випадок»).

2 Вподобання

Заявки на контракт сгорают только после того, как человек подал документы на бюджет и при этом не написал заявление, что желает ещё участвовать в конкурсе на контракт. А пишут заявление о своём желании те, кто хочет учиться одновременно в двух (или больше))) местах. Те, кто не подаёт документы на бюджет (не рекомендован, не захотел), участвуют везде на контракт, куда подавали заявки.

1 Вподобання

Все понятно, спасибо.
Вообще тема полезная. Я вдруг поняла в последний день, что вообще ничего не знаю про контракт. Своевременно спохватилась, ага) Надеемся на бюджет, но перестраховаться стОит :slight_smile:

мы-то хотим, но не все сразу))) может, позже за вторым пойдем) пока хотя бы первый раз поступить))

Що це означає “без права на переведення в межах вступної кампанії на місця державного або регіонального замовлення.” ?
Чи означає це наприклад, що якщо подана заява бюждет на 022 Дизайн, і при спробі подати на контракт 022.01 Графічний дизайн, на бюджет на 022 не полчиться, чи скасовуєтсья прийом?

Ні, мова йде про переведення з контракту на вільне бюджетне місце.

Заява, подана на контракт, апріорі позбавляє потенційних пільговиків шансу на переведення.

Все сразу может быть слишком сложно) и думаю, что это не лучшее решение.
Дело в том, что есть такая штука, как «паралельне навчання». То есть после успешного окончания первого (ну или второго) курса можно поступить на другую специальность в том же или другом университете и учиться параллельно на двух специальностях. Условия нужно узнавать на месте, но основное преимущество - это возможность засчитать некоторые общие предметы (типа история, философия, экология и тп), которые изучаются обычно на всех специальностях. И этим экономится время и силы. Но с другой стороны, возможно, надо будет сдавать академразницу (это тоже надо узнавать на месте). Ну и конечно же, будет по четыре сессии в год :slight_smile:

1 Вподобання

Спасибо. Про параллельное обучение не знала. Учтем, посмотрим. Если потянет, то вполне возможно. Но это она сейчас хочет (прям горит) получить несколько высших. А что будет, когда попробует учиться в ВУЗе, посмотрим)