Широкий конкурсс

Як МОН визначає мінімальний прохідний бал на спеціальність з відкритою пропозицією? Наприклад, на право. І чи можна на даний момент приблизно дізнатись чи вистачить балів на бюджет?

На кожну спеціальність/спеціалізацію затверджується суперобсяг держзамовлення. Умовно на “право” затвердили суперобсяг в розмірі 750 бюджетних місць на всі ЗВО України. В кінці вступної кампанії “комп’ютер МОН” дивиться списки широкого конкурсу (всі заяви на спеціальність по всім ЗВО), очищує його від заяв абітурієнтів, що вступили за іншими пріоритетами і затверджує список 750 вступників з найвищими балами. Бал 750-го рекомендованого на бюджет абітурієнта і є прохідним балом на спеціальність/спеціалізацію.

1 Вподобання

Де можна подивитись рейтингову таблицю по широкому конкурсу?

Вскорости появится тут

Підкажіть, будь ласка, за яким принципом розраховується бал по широкому конкурсу. В різних вузах на одну і ту ж пропозицію з урахуванням коефіцієнтів виходять різні рейтингові бали. Наприклад, “математика” в КНУ Шевченка - 189, математика в ХНУ Каразіна - 193, математика в Сікорського - 178. Який із цих трьох балів приймається до уваги?

1 Вподобання

Власне я вище описав, як розраховується бал за широким конкурсом. А за рахунок підвищуючих коефіцієнтів у Вас є можливість бути вище у списку широкого конкурсу. І, якщо в результаті цього Ваш конкурсний бал потрапить вище прохідного на спеціальність, то Ви отримаєте рекомендацію до зарахування на бюджет в тому ЗВО, де Вам застосували коефіцієнт.

Водночас важлива пріоритетність Ваших заяв. І якщо Ви подали заяву з першим пріоритетом в КНУ і Ваш конкурсний бал 189 вище ніж прохідний на спеціальність (і в КНУ подалось менше абітурієнтів (з вищим від Вашого балом) ніж максимальний обсяг бюджетних місць), то ця Ваша заява спрацює. І вже неважливо буде, що в інші ЗВО ви подали заяви з більшим конкурним балом, бо ці заяви система вже не буде розглядати.

Таки не можу зрозуміти. Допустимо, мінімальний бал буде встановлено 180. Тож в Сікорського маю нижчі результати. Виходячи з цього я потрапляю у список на бюджет за широким конкурсом в Шевченка та Каразіна?
Тобто, в широкому конкурсі приймають участь всі 5 заяв, а не заява з найменшим, найбільшим, середнім балом?

Минимальный балл выставляется по факту выделения последнего бюджетного места в рейтинге. Кому выделили это последнее БМ - у того и минимальный балл.
Т.е. минимальные балл выставляется не до, а после конкурса - по итогу.
Не надо ждать, что кто-то вот прямо через неделю объявит, что “вот на эту специальнсоть будет такой балл”. Объявят уже после конкурса.

Ви тоді питаєте не за широкий конкурс, а за послідовність розгляду Ваших заяв. А вони (заяви) розглядаються в порядку виставлених ВАМИ пріоритетів. Якщо бал за заявою з першим пріоритетом вище прохідного і в ЗВО достатньо бюджетних місць, то Вам запропонують бюджет за цією заявою. Якщо ні, то послідовно розглядатимуть Вашу заяву з другим, третім, четвертим, п’ятим пріоритетом.

Як же тоді визначають мінімальний бал за широким конкурсом? Беруть всі заяви всіх вступників з першим пріоритетом на спеціальність і відраховують всіх, хто нижче кількості держзамовлення. А якщо хтось має набагато вищий бал, ніж мінімальний, але пріоритет на цю спеціальність у нього 5-й? Він вже не потрапляє до списку?

Почитайте матеріал, який Вам вище надав Chevalier.

У матеріалі все зрозуміло. Питання в іншому.
Якщо вступник подає 5 заяв на одну пропозицію, то у списку широкого конкурсу його прізвище буде фігурувати 5 разів.
За якимись балами він може пройти, за якимись - ні. Якщо у одному (декількох) ЗВО вступник матиме бал вищий за прохідний і йому вистачить місць по максимальній кількості держзамовлення саме у цьому закладі, то йому запропонують бюджетне місце відповідно до пріоритету. І “непрохідні” бали за його заяву (заяви) не впливатимуть на вступ до закладу з “прохідними” балами.
Я правильно розумію?

Ви все правильно зрозуміли.

Дякую! За відповіді і за терпіння! :slightly_smiling_face:

1 Вподобання