Сплата кантракту студентом з окуп. територiï

Доброго дня, виникла така обставина. Я є студентом, чий дiм зараз знаходиться пiд окупацiєю, та мiй унiвер був вимушений через цю ж причину покинути окуповану територiю. I ось менi телефонують та кажуть, що треба платити кантракт, i нiяких практичних випадкiв сплати кантрактiв за студентiв немає. А як це так? Є постанова вiд Шмигаля, стосовно покриття боргiв студентiв, якi не сплатили кантракт. Я сплатити не маю можливостi, через усi цi шаленi оренди, + квартира постраждала, що робити та куди звертатись, у МОН?

Ви не вірно зрозуміли постанову. Ви все одно маєте платити за навчання. Але оскільки ця оплата надходить не вчасно, а дехто просто відраховується, а в університета є зобов’язання по виплатам. Наприклад в групі було 10 контрактників, з яких 5 відрахувались, а виплачувати заробітну плату педагогам, які в них викладали не можуть в 2 рази менше. Бо викладають вони ті самі години. От на погашення цих зобов’язань і надаються кошти з держави. Якщо Ви не маєте змоги зараз сплачувати за навчання, Ви можете взяти академічну відпустку за сімейними обставинами

2 Вподобання

Академ вiдпустка вже не варiант, дуже круто виходить, студенти якi були вимушенi покинути дiм зараз знаходиться у скрутних обставинах завдяки усiм цим шаленим орендам, якi вiд початку вiйни просять врегулювати, а держава навiть не встановила порядок вирiшення таких питань, крiм заборони студентiв виïзду з краïни))). А як тi роки, товпа вступникiв займала бюджети, то теж було ок. Все зрозумiло, не здивований.

1 Вподобання

Ви звісно вибачте. Я розумію, що Вам важко. Але коли Ви вступали на контракт, то це було Вашим рішенням, а не держави. Держава на кожну спеціальність набирає рівно стільки спеціалістів, скільки їй потрібно. Ви в цей обсяг не потрапили. Якщо навіть під час навчання втрачаються студенти (свмі відраховуються, віключають за результатами сесії), то на їх місце переводять контрактниківабо за пільгами або за результатами успішного навчання. Що означає Ваша фраза “товпа вступників займала бюджети, то теж було ок”. Взагалі не зрозуміла. Так величезна кількість вступників зайняла саме бюджетні місця. Ви теж могли це зробити.

3 Вподобання

До чого тут взагалi це? Коли я поступав на кантракт я був в себе вдома та поступав по мiсту, у мiй розрахунок не входило покинути дiм, та платити кожного мiсяця шаленi грошi за аренду. I такоï думки абсолютна бiльшiсть студентiв, якi опинилась в даннiй ситуацiï, вже писав звернення до МОН, навiть там вiдповiли, що стосовно цього питання наразi багато звернень, але законом таке не регулюється. А у деяких вузах, навiть цiни почали пiдiймати. Нiхто не просить сплачувати кантракт, усiм зрозумiло що такого в нас не буде, але для окремих категорiй можна б було хоча б зробити зниження цiни, а не навпаки.

1 Вподобання

Переведіться на заочку, знайдіть роботу, у чому проблема?

1 Вподобання

Переводитись на заочку, чи шукати роботу, я буду сам вирiшувати. Це було по-перше. По-друге, перед тим як заходити до теми, читайте ïï, та думайте чи треба таке писати. Ну це так, чисто для вашого розвитку. Декiлька днiв потому, Кабмiн прийняв рiшення стосовно цiєï ситуацiï. Як завжди механiзм реалiзацiï поки-що вiдсутнiй, але точно скажу усiм, хто зайде у цю тему для вирiшення питання. Якщо немає можливостi платити, то не платiть. Вам нiчого не зроблять, та не мають права змушувати. Це стосується хто з прифронтовоï та окупованоï зони. За iнших казати не буду, дiзнавався у МОН та обл.адм, тiльки за вимушено перемiщених студентiв.

1 Вподобання

Я прочитала весь холівар і побачила лише ниття. Ракети багатьом знищили житло, покалічили. Ніхто не ниє і не наїжджає на бюджетників, які “позаймали місця”. Хто винен, що вам “розвитку” не вистачило для вступу на бюджет?

1 Вподобання

Да? А может всем студентам, которые не имеют возможности заплатить, вообще бросить учебу? Откуда вы знаете, работает человек или нет, с такими зп, которые предлагают, и с такими ценами за аренду, большая часть студентов, не может заплатить за кантракт. Неуплаты уже копятся, с прошлых семестров. Хотя откуда вам знать, если бы вы были среди категории таких студентов, бы бы бред не писали.

1 Вподобання

Якщо студенти не мають можливості заплатити, то навіщо поступали? Якщо у мене нема змоги платити 50 тис доларів за рік навчання у Оксфорді - я туди і не рвусь. Даруйте, але не знаю таких, хто поступав би впритик своїм можливостям і не мав би фінансової подушки на випадок форс-мажорів, щоб було чим платити за навчання.
Так, мене не було серед категорії таких ниючих студентів. Я вчилась на бюджеті, далі нормальна робота, друга вища, а тепер і третю здобуваю. Тому коментарі про смішні і низькі зарплати мене смішать, це коментарі людей, які принципово не хочуть нічого робити. Робота є, і її повно. Гуртожитки недорогі, за 1500 в місяць можна знімати, а то й менше. Офіціантом працювати можна, мати 10 тис і більше спокійно. Цього вистачить і на житло, і на життя, і на навчання. Хоча кому я це кажу… Мужикам, які за мамкину спідницю тримаються? У моєї одногрупниці сталась трагедія, вона з 2 курсу пахала на інплані, навчалась і заробляла сама на себе, бо батьки не могли їй нічого дати. З викладачами домовитись - не проблема, аби було бажання.
800 вакансій висить на ворк юа по обласних центрах, у т.ч. для студентів. У чому проблема?

2 Вподобання

Ой, уявляєте та бакалавр був на бюджетi. А далi, ну не вистачило трiшки, буває. Велике питання з чим та як ви закiнчили з такими порадами та зауваженнями до людини. А бюджетникiв я не чипав, я просто сказав, що ранiше було багато студентiв, якi без ЗНО поступали до вузу, по програмi, та привiв це у приклад механiзму вирiшення питання тих, кто з окупованоï та не може сплатити. Я ж кажу тема закрита, мету питання я розкрив та написав для тих, у кого така проблема.

1 Вподобання