Ну на этого персонажа я “накинулся”, наверное, в числе первых.
Підскажіть будь ласка, якщо в мене є диплом бакалавра по початковій освіті і я працюю вшколі, але пішла отримувати вищу освіту магістра з географії,чи можу я вже в деяких класах викладати цей предмет,чи лише після отримання диплому?
Раніше не можна було, тепер можна.
Прочитайте, будь ласка, уважно статті за наступними покликАннями
Цікаво, маючи диплом 011 Пед-ка вищої школи, тож треба 014.01 Укр.м Середня освіта чи 035 Філолога, для викладання в коледжі або на кафедрі?
Шановна пані! З таким кодом спеціалізації (035.01) так, можете, але з кодом спеціалізації 035.033 вже не можете. І я Вам нагадаю, щоб Ви ще погуглили, що педагогіка та філологія – це різні науки: педагогіка належить до соціальних наук, а філологія – до гуманітарних. Глибоко Ви мову та літературу точно не вивчали, якщо мета Вашої освітньо-професійної програми – викладання у школі, робота в навчальних закладах середньої освіти. Ніхто ж не заперечує. Але мене не взяли працювати до шкіл. Маю код 035.033 Слов´янські мови та літератури з перекладом включно. Тобто розмах у мене ширший, ніж у Вас, проте можливостей менше. Світ нелогічний. Зате взяли педагогом до закладу дошкільної освіти. Згадую та сміюся.
Цікава й стаття 58 Закону Про освіту! Розділ сьомий.
- Особам, які здобули у закладі освіти вищу, фахову передвищу чи професійну (професійно-технічну) освіту за іншою спеціальністю, цей заклад може присвоїти професійну кваліфікацію педагогічного працівника у разі, якщо це передбачено відповідною освітньою програмою.
- Особи, які здобули вищу, фахову передвищу чи професійну (професійно-технічну) освіту за іншою спеціальністю та яким не було присвоєно професійну кваліфікацію педагогічного працівника, можуть бути призначені на посаду педагогічного працівника строком на один рік.
Особи МОЖУТЬ ПРОДОВЖИТИ ПРАЦЮВАТИ НА ВІДПОВІДНИХ ПОСАДАХ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ СИСТЕМИ ДОШКІЛЬНОЇ, ПОЗАШКІЛЬНОЇ, ПРОФЕСІЙНОЇ (професійно-технічної), ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ, ВИЩОЇ ТА ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ після їх успішної атестації у порядку, визначеному законодавством.
Я ж як філолог відразу зрадів, але не дочитав! Тобто ти МОЖЕШ працювати педагогом, але тільки в дитсадку, коледжі, а не у школі! Було би вказано заклади середньої освіти. Ось так я спочатку радів, але потім пішов працювати туди, куди за цим законом було дозволено.