Друга вища відмова при вступі

Чи можуть в приймальній комісії відмовити у вступі
на другу вищу через невелику кількість дисциплін або годин у додатку до диплома бакалавра? Якщо основні дисципліни вивчалися в коледжі і вони є у додатку до диплома молодшого спеціаліста

Ні, через це не можуть відмовити.
Якщо ви маєте диплом бакалавра і бажаєте вступити на навчання на магістра за іншою спеціальністю - складаєте в університеті фахове вступне випробування і ЄВІ з іноземної мови.
Якщо ви бажаєте вступити на бакалавра за іншою спеціальністю, можна вступати як на основі диплома бакалавра, так і на основі диплома молодшого спеціаліста - складаєте фахове вступне випробування і ЗНО з укрмови і літератури (це так було в цьому році, на наступний рік ще немає умов прийому).
Головне, щоб університет взагалі здійснював набір на основі молодшого спеціаліста на обрану вами спеціальність. Тоді можна вчитися за скороченим терміном підготовки. А вже термін навчання буде визначатися за переліком та обсягом дисциплін (кількістю кредитів), які вже є у вас, відповідно до обраної нової спеціальності.
Тому у вашому випадку, якщо нова спеціальність більше схожа зі спеціальністю коледжу, краще вступати на основі молодшого спеціаліста. Тоді можливий скорочений термін навчання.

1 Вподобання

Вступ на другу вищу на 2 курс на базі диплома бакалавра. Але частину предметів повинні перезарахувати, тому на деякі спеціальності вступ неможливий

Майте на увазі, що, вступаючи на базі диплома молодшого спеціаліста, з цього року вимагають ще скласти шкільне ЗНО з української мови. А на базі бакалавра лише фахове вступне випробування, тож як на мене, краще вступати на основі диплому бакалавра. Не прийняти документи на вступ у вас не мають право, навіть якшо спеціальність неспоріднена, ніде в законі про освіту такої заборони не прописано. Вас можуть змусити скласти академрізницю. Я маю досвід навчання на 2 вищій за неспорідненою спеціальністю, мене змусили скласти 38! академрізниць, і я їх склала, попри скептичне ставлення до себе на початку. Інше питання, що не у всіх вишів є ліцензійні місця пусті на вступ на другу вищу, тому вступ неможливий.
Друга вища завжди платна, тож якщт Ви вже маєте диплом бакалавра, який сенс витрачати гроші, щоб отримати ще один диплом бакалавра? Ви можете вступити в магістратуру, навіть якщо Ви бакалавр агрономії і вступаєте на магістра інклюзивної освіти. Аби Ви лише склали фахове вступне випробування, до якого можна спокійно готуватись протягом року. Деякі вузи можуть на свій розсуд для вступників з неспорідненої спеціальності робити ще й додаткове фахове випробування, яке оцінюється “склав/не склав”, без оцінки. На магістра Ви можете претендувати на бюджет, якщо здобуваєте цей ступінь вперше.

Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, який у вас був термін навчання, якщо ви склали 38 академ. різниць

1 рік і 10 місяців. Я вступала на 3 курс і нас долучали до групи людей, які навчаються з першого курсу, а не робили окрему групу. Спочатку було трохи важко, але вже з другого семестру почувалася абсолютно комфортно.

1 Вподобання

Дякую за відповідь! А як ви змогли відразу на 3-й курс потрапити? Це була така конкурсна пропозиція чи ви самі про це попросили?
Можете тоді, будь ласка, підказати свою конкурсну пропозицію та університет, я якраз в пошуці такої можливості. Бо дійсно, не кожен університет пропонує подібне, на жаль(

Ні, самому проситись не можна, в конкурсній пропозиції вказано, зарахування на 2 курс чи на 3. Але я вступала кілька років тому, не знаю, чи зараз знайду свою конкурсну пропозицію. Бо наприклад цього року на мій факультет на мою ОП на другу вищу набирали вже не на 3, а на 2 курс.

1 Вподобання

Ну ось наприклад конкурсна пропозиція “бакалавр на основі бакалавра” з зарахуванням на 3 курс (в рік, в який я вступала). Чи будуть подібні пропозиції на 2023 рік, невідомо

2 Вподобання