Призупинення трудового договору

Чи можливо призупинити трудовий договір з ініціативи педагога. В регіоні активний бойових дій немає. Педагог за кордоном, розраховуватись не хоче, але наполягає на призупиненні трудового договору так як не буде (“не може”) працювати навіть у дистанційному режимі.

Спірне питання звісно, однак виходячи з положень ст. 13 п. 1 ініціатива має виходити з боку саме роботодавця :“Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором”; а також мають бути абсолютно відсутні умови для виконання своєї роботи: "Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи. Я так розумію в даному випадку працівник спекулює на ситуації, що склалася. Ви ж, видаючи наказ про призупинення трудового договору маєте вказати обгрунтовані причини для цього, яких наразі не має, строки відновлення трудового договору та умови відновлення, що теж фактично неможливо. Обставини, що склались мають бути об’єктивними і не залежати від волі працівника та роботодавця. Тому в даному випадку, банальна відмова від виконання своїх обов’язків, що тягне за собою не призупинення, а припинення дії трудового договору (тобто звільнення).

1 Вподобання

А якщо працівник виїхав з окупованої території ,та не може вести уроки онлайн ,то він може написати заяву на припинення трудового договору?

Якщо Ви дійсно маєте на увазі припинення, то так. Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Будьте уважні, адже терміни “припинення” і “призупинення” НЕ ТОТОЖНІ.

Стосовно ж призупинення трудового договору, то працівник подає на ім’я директора звернення (або ж пояснювальну) де вказує обгрунтовані причини неможливості виконання ним своєї роботи дистанційно (при цьому роботодавець має право вимагати від такого працівника письмові пояснення про причини своєї відсутності та їх поважність). У кожному окремому випадку слід виходити із конкретних умов, які склалися у відповідній місцевості, а також з можливості реальної загрози життю та здоров’ю працівників. Головна умова для призупинення дії трудового договору, — абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи. Ці дві умови мають виконуватися одночасно. Натомість директор видає наказ про призупинення трудового договору. В такому разі працівник не є звільненим, однак не може отримувати зарплатню.