Повернення відпустки педагогів до 56 днів

Колеги, підкажіть, будь ласка, чи повернули вчителям відпустки 56 днів? Наші вчителі пішли у відпустку на 24 дні 7 червня, відповідно по закінченню відпустки всіх відправили на простій. Відпустку не продовжують, мотивуючи це тим, що Президент ще не підписав Закон. Хотілось би дізнатись, чи є школи, де вчителям повернули ще 32 дні відпустки. Дякую.

2 Вподобання

Без промульгації (підписання Головою держави та офіційного опублікування) закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин”, прийнятий парламентом не набере чинності. Це означає, що жоден роботодавець (в т.ч. і директор школи) в Україні не може відправити працівників у основну оплачувану відпустку тривалістю більше 24 днів. Бо саме така тривалість відпустки зараз передбачена чинним Законом України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”. А саме частиною першою статті 12 цього закону.

3 Вподобання

Чекайте на офіційне підписання закону і оприлюднення . Це має статися на протязі 15 днів, після отримання його Президентом (якщо він звісно, всупереч закону не перевищить строки). Загалом закон стосується багатьох змін в законодавстві, тому побоювання, що він його не підпише безпідставні. Картка законопроекту - Законотворчість - можете відслідковувати самостійно. Проте, в законі сказано, що керівник навчального закладу сам (звісно мотивовано) приймає рішення щодо повернення чи неповернення решти днів. Це дає можливість для спекуляцій на місцях, нажаль . І вони точно будуть…

Саме через те, що закон стосується багатьох змін, а не тільки відпустки, він зі скрипом проходив тривале узгодження в профільному комітеті та фракціях. Багато суперечливих норм викинули, але деякі з них залишились. Тому, я б не поспішав казати про безпідставність побоювання не підписання. Тим більше, що таких випадків вистачає. Ось Наприклад

В цьому законі взагалі не йдеться про “повернення відпустки 56 днів”. Читайте уважно документ. Там говориться, що роботодавець може встановити відпустку у ррзміні не більше 24 днів. А отже все залежить від дирекції, відділу освіти, фінансову забезпеченість громади.

Фактично там йдеться про не менше 24 днів.

1 Вподобання

Міносвіти уже дало поясненя з даного приводу. Директор має право не надавати повну відпустку вчителю. Але це має бути пов’язано з відверненням наслідків воєнних дій, відбудовою критичної інфраструктури. Тобто обов’язково має бути обґрунтування, чому термін 56 днів скорочується. Тому в більшості шкіл країни, у разі підписання закону, немає юридичних підстав не повернути невідбуті ще дні. І не вводьте людей в оману :“А отже все залежить від дирекції, відділу освіти, фінансову забезпеченість громади” - якраз то названі підстави навряд чи можуть бути юридичним обгрунтування.

Закон підписано!!!

Таки да. Чекаємо на офіційне опублікування. Але це вже суто технічний момент.

Не побачила де там написано “не менше” там саме “не більше”

Там зазначено: “може бути обмежено”, а отже має становити від 24 до 56 днів залежно від обгрунтованого рішення роботодавця! А з логікою вам доведеться попрацювати…))

Звичайно такої дискусії не виникало б, якби законодавець при написанні цього закону використав формування ідентичні із нормами статті 6 ЗУ “Про відпустки” та статті 75 КЗпП. Але сформулювали по іншому.

Я ж, на відміну від Вас, не писав, що “там написано”, а писав, що там “фактично йдеться”. Відчуваєте різницю між “буквально написано” та “фактично йдеться”?

А “не більше” фактично зазначено у поки що чинній редакції цієї ж статті закону:

.

Бо, якщо користуватися Вашою логікою трактування/прочитання зміненої редакції, що найближчими днями набуде чинності, то ніяких змін (щодо тривалості відпусток) не відбудеться.

1 Вподобання

Учора Закон опубліковано в “Голосі України”, а з сьогоднішнього дня він набрав чинності.

1 Вподобання

У моїй школі відпустки повернули 25 днів, інші 7 на осінніх канікулах