Пріоритетність заяв при вступі в магістратуру

В магістратуру при подачі заяв немає можливості встановити пріоритетність заяв на бюджет. І багато абітурієнтів не продовжують навчання в магістратурі після бакалаврату, а пробують вступати у магістратури декількох ЗВО.
Для прикладу. Ось тут Пошук абітурієнтів 2021 вступник подав 6 заяв у 4 ЗВО. Припустимо, що цей абітурієнт успішно складе фахове випробування у всіх ЗВО і подолає прохідний бал на спеціальність по кожній із цих заяв.

Питання 1. Хто визначить за якою із цих заяв вступить абітурієнт на бюджет? МОН (за заявою де найбільший конкурсний бал) чи сам абітурієнт (із заяв де подолано прохідний бал)? Чи ще якось?

Питання 2. У КНУ та КПІ цей абітурієнт подав по дві заяви, тому що там подроблена спеціалізація на декілька освітніх програм. Якщо я не помиляюся ( в одному ЗВО саме так роблять), то в таких випадках дроблення здають не два, а одне фахове випробування. Тобто конкурсний бал в кожному з цих двох ЗВО буде однаковим по двох заявах. Хто і як встановить де буде вчитись абітурієнт.

  1. Куди вступить абітурієнт обирає саме абітурієнт, оскільки в магістратуру на всі спеціальності крім права пропозиції фіксовані. Туди, куди він документи не подав, приймуть наступних за списком.
  2. в кпі декілька освітніх програм, але потрібно дивитись що за програми. Якщо одна програма але декілька пропозицій (освітньо-професійний і освітньо-науковий рівень) то бали з фахового випробування будуть однакові, але на освітньо-науковий рівень дуже незначний набір (2-4). Якщо це дійсно різні програми, то в кожної своє фахове випробування, яке абітурієнти проходять за різними програмами та в різні дні, а тому і бали будуть різні.
    Наразі ніхто Вам не скаже куди саме абітурієнт подасть документи, бо ті, хто навчались за однією програмою на бакалавра подавали і на свою програму 2 заяви (професійний і науковий) і декілька заяв на інші програми за якими готові навчатись. Коли вони пройдуть на бажану програму і подадуть документи, то місця за іншими програмами звільняться і на них пройдуть наступні в списку
1 Вподобання

Дякую. Ситуація прояснюється. Але виходить так, що багато чого залежить від тьоті/дяді з приймальної комісії, яка скаже чи не скаже скільки конкурентів принесло оригінали.

А чому така тенденція? Бо там довше (десь на пів року) вчитися ніж на освітньо-професійному рівні?

В багатьох вишах на цей рівень взагалі не набирають. Просто це вже підготовка скоріше науковців ніж професіональних фахівців, а науковців державі стільки не потрібно.

1 Вподобання